Royal Arctic Line frygter forbud mod tung bunkerolie i Arktis

I dag skal et udvalg under FN´s søfartsorganisation, IMO, behandle et forslag om at forbyde tung bunkerolie i Arktis. Royal Arctic Lines direktør håber på lempeligere regler for Grønland.
Ifølge RAL-direktør Verner Hammeken vil et forbud mod HFO koste rederiet omkring 40-60 millioner kroner årligt i dyrere brændstof. Selvstyrets analyse af de økonomiske konsekvenser anslår omkostninger for virksomheder, befolkning og Selvstyret til samlet 36,3 millioner kroner. Foto © : Jacob Strøm/RAL
Skrevet af Merete Lindstrøm
20. februar 2020 16:50

I 2018 meldte Naalakkersuisut ud, at de bakker op om et forbud mod sejlads og transport af HFO (heavy fuel oil, red.) også kaldet tung bunkerolie i Arktis. I december sidste år fulgte Danmark trop.

LÆS OGSÅ Danmark bakker op om forbud mod brug af tung bunkerolie i Arktis

Men nu, hvor detaljerne skal på plads, frygter Royal Arctic Lines direktør, Verner Hammeken, for de økonomiske konsekvenser. Det er nemlig ikke billigt at droppe den forurenende HFO til fordel for et dyrere og mere miljøvenligt brændstof.

Vil gerne bruge tung bunkerolie udenfor Arktis

I forslaget lægges der op til et forbud mod sejlads på brændstoffet og transport af brændstoffet med henblik på sejlads.

Men netop her kommer Royal Arctic Line i klemme. Rederiet vil gerne have lov at transportere bunkerolien i sine tanke, så det kan skifte til det billigere brændstof i andre farvande, ligesom andre rederier, der sejler mellem Europa og Island.

- Når man kommer forbi Island, så sejler vi side om side med skibe, der brænder HFO til langt billigere penge, end vi gør, og det er skævt, synes vi, siger direktøren.

Derfor håber Verner Hammeken på, at Danmark, som sidder med ved forhandlingsbordet, vil hive en undtagelse i land, som giver grønlandske skibe mulighed for at sejle med HFO i tankene til egen sejlads udenfor Arktis.

LÆS OGSÅ RAL støtter globalt forbud mod tung olie

I Departementet for Natur og Miljø bekræfter departementchef Mette Skarregaard Pedersen overfor KNR, at at der arbejdes på de bedst mulige betingelser for landets rederi.

- Linjen fra Grønland er forsat at bakke op om forbuddet og opnå de miljømæssige fordele, men det er også at arbejde for, at reducere omkostningerne for Grønland ved forbuddet i forbindelse med forsyninger til landet, siger hun.

Departementschefen vil ikke komme nærmere ind på, hvad det betyder for Grønlands krav i praksis.

RAL håber på en undtagelse og en udskydelse 

Ud over en undtagelse fra forbuddet mod at transportere den tunge bunkerolie til sejlads, så har Verner Hammeken også et andet ønske om, hvornår forbuddet skal træde i kraft for Grønland.

- Vi ser gerne, at det skal ske i 2040, for så har vi betalt alle vores nye investeringer ud, siger han.

LÆS OGSÅ RAL sejler på HFO herhjemme - men ikke andre steder

Direktøren understreger, at han håber, at forhandlingsdelegationen fra Danmark vil være sit ansvar bevidst.

- Det er smaddernemt at sidde i Danmark og vedtage et forbud mod HFO i Arktis. Det undrer mig, at Grønland ikke er mere velrepræsenteret ved sådan nogle forhandler her, for det er vores økonomi, det handler om, siger han.

FN-udvalget er i gang med at diskutere de tekniske detaljer omkring forbuddet. Det handler blandt andet om, hvornår et muligt forbud skal træde i kraft, og hvorvidt der skal være undtagelser.

Resultatet af de igangværende arbejde i udvalget skal fremlægges på politisk plan i slutningen af marts og vedtages endeligt til oktober.