RAL støtter globalt forbud mod tung olie

Det er en god idé med et forbud mod tung olie som brændstof i skibe i Arktis, siger administrerende direktør i Royal Arctic Line, Verner Hammeken. Verdensnaturfonden er begejstret, mens GE ønsker flere oplysninger om konsekvenserne.
27. september 2016 06:27

- Ansvaret for miljøet vedrører os alle både nu og i fremtiden. Derfor ønsker Royal Arctic Line at støtte en mulighed for at forbedre den miljømæssige påvirkning vores aktiviteter har, siger administrerende direktør i Royal Arctic Line, Verner Hammeken.

Dermed erklærer Verner Hammeken sig enig med Danmarks Rederiforening, der i sidste uge sagde, at den danske regeringen bør presse på for et globalt forbud mod tung olie (HFO, Heavy Fuel Oil) i IMO, der er FNs Søfartsorganisation.

Og det er de godt tilfredse med i Verdensnaturfonden, siger projektkoordinator Kaare Winther Hansen.

- I Verdensnaturfonden er vi meget glade for at rederierne selv kommer ud og siger, at der burde være et forbud mod brug af tung fuel olie i arktisk farvand, siger han.

Risiko for miljøkatastrofe

Med tung olie er der nemlig en risiko for en miljøkatastrofe, siger Kaare Winther Hansen.

- Den kan simpelthen udrydde især fuglene, som mister deres isoleringsevne, når de får olie på sig. Også sæler og andre havpattedyr tager skade af olien og kan dø af det.

Og samtidig gør oliens svovlpartikler den arktiske is mørkere, også smelter den hurtigere.

Hos Royal Arctic Line bruger man tung olie på rederiets skibe. Og her vil det kræve et globalt forbud fra IMO, før skibene kommer til at sejle uden. Det er nemlig dobbelt så dyrt med det alternative brændstof, og det gør det svært for RAL at konkurrere, hvis de er alene om at bruge det dyre alternativ, siger Verner Hammeken fra RAL.

- Hvis man går forrest uden at få alle andre med, så har det ikke nogen effekt, for i princippet vil det betyde, at andre ville kunne komme ind og sejle uden de her begrænsninger, siger han.

Hos Grønlands Erhverv har man også hørt om forslaget om et forbud mod tung olie som brændstof i Arktis. Og her mener man, at der er brug for væsentlige informationer om, hvilke konsekvenser der er ved et eventuelt forbud, før politikerne eller erhvervet kan vælge om de vil give deres støtte, siger direktør i GE, Brian Buus Pedersen.

- Hvor meget kommer det til at koste, hvor hurtigt skal det indfases og hvilke konsekvenser får det for erhvervslivet, siger han.