Reform gør det mere attraktivt at spare op

Opsparing og arbejde kan bedre betale sig efter reformen af alderspensionen.
29. december 2015 16:53

Reformen af alderspensionen betyder, at det bliver mere fordelagtigt at spare op til sin egen pension, og reformen åbner også op for, at pensionister, der arbejder, modregnes mindre i deres pension end tidligere.

Reformen ændrer også på grundlaget for, hvordan pensionen beregnes, derfor skal berørte borgere fremover holde mere øje med, at kommunen har de rigtige oplysninger.

- Hvis du havde en krone sparet op, så blev du nedtrappet en krone.

Sådan var reglerne før reformen af alderspensionen, men det laves der nu om på.

Det fortæller chefkonsulent ved departementet for familie, ligestilling og sociale anliggender, Morten Bovbjerg.

Læs også Kommuner klar til alderspensionsreform

Ifølge Morten Bovbjerg betyder reformen af alderspensionen, at det bedre kan betale sig at spare op til sin egen pension, da man ikke længere bliver modregnet så kraftigt ved udbetalingen af ens egne opsparede pensionsmidler.

Pensionister i arbejde får også mulighed for at tjene flere penge, før de modregnes i pensionen.

- Hvis nogen har lyst til at arbejde 10, 15 eller 20 timer om ugen, efter at de gået på pension, så får de noget ud af det, siger Morten Bovbjerg.

Den nye alderspension deles op i to portioner. Et grundbeløb og en tillægspension.

Formålet er, at de svageste skal have det højeste beløb, men samtidig skal dem med egen opsparing fortsat have en grundpension, så de ikke bliver straffet for selv at spare op.

Med de nye regler mister en pensionist først hele pensionen, når vedkommende tjener 332.000 kroner eller mere i 2013 pristal. Efter de gamle regler bortfaldt pensionen ved et beløb godt 100.000 kroner lavere ved de gamle regler - nemlig 228.500 kroner.

Læs også GE og SIK: Overordnet er pensionsreformen god

Ifølge Morten Bovbjerg betyder det, at en pensionist, der tjener 100.000 kroner om året ved siden af pensionen vil få 13.605 kroner mere i pension om året efter de nye regler.

Efter reformen beregnes pensionen nu af borgernes indkomst for de seneste 12 måneder, medmindre der kommer væsentlige ændringer. Derfor er det ekstra vigtigt, at borgerne oplyser kommunerne, hvis der sker ændringer i indkomsten.

- Så man skal gå ned på kommunen og fortælle, at man er gået ned i indkomst. Så kan kommunen lave en ny beregning for, hvilket grundlag der skal udbetales pension på, siger Morten Bovbjerg.

For enlige uden anden indkomst end pensionen forbliver pensionen den samme. Et ægtepar uden anden indkomst vil til sammen få cirka 19.000 kroner mere om året i pension efter de nye regler, der træder i kraft på fredag.