Kommuner klar til alderspensionsreform

Reformen af alderspensionen træder i kraft 1. januar, og i Kommuneqarfik Sermersooq er der sendt breve ud til 250 borgere, der måske er blevet berettiget til pension efter de nye regler.
Reformen af alderspensionen hæver pensionsalderen fra 65 til 66 år fra 1. januar 2017 og til 67 i 2021, men reformen har også konsekvenser for borgerne i 2016. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
28. december 2015 16:16

Naalakkersuisuts reform af alderspensionen træder i kraft fra 1. januar, og da reformen blev vedtaget, fik Naalakkersuisut kritik for, at kommunerne ville have svært ved at nå at implementere lovgivningen.

Nu melder kommunerne dog, at de er klar til at arbejde efter den nye lovgivning.

I Kommuneqafik Sermersooq når man at blive klar til at vejlede og administrere efter de nye regler, selvom det blev i sidste øjeblik på grund af den lange politiske behandling af reformen.

Læs også GE og SIK: Overordnet er pensionsreformen god

-  På trods af det, så fik vi lagt systemet an, så vi kunne nå det alligevel, siger Hans Jensen, fuldmægtig i Kommuneqarfik Sermersooq.

I Qaasuitsup Kommunia har socialdirektør Henrik Soloy stor ros til medarbejderne, der har taget sig af den nye lovgivning. Det er nemlig meget få borgere, der har klaget over den nye beregning af deres pension.

- Det er gået gnidningsløst, og det overrasker mig, siger Henrik Soloy, og samme melding kommer fra Kenneth Thomsen, familiechef i Qeqqata Kommunia, hvor overgangen til de nye regler også er gået godt.

Læs også Inatsisartut hæver pensionsalderen

I Sydkommunen er man også klar til at arbejde efter de nye regler, men formand for socialudvalget Stine Egede Nørbæk(IA) mener, at der burde have været bedre tid til at informere befolkningen om de nye regler.

-  Det havde været bedre hvis vi havde været ude og informere befolkningen inden loven trådte i kraft, men det har der ikke været tid til. siger Stine Egede Nørbæk, formand for Socialudvalget i Kommune Kujalleq.

Reformen af alderspensionen hæver pensionsalderen fra 65 til 66 år fra 1. januar 2017 og til 67 i 2021, men reformen har også konsekvenser for borgerne i 2016.

Læs også VIDEO Ny pensionsalder har bred opbakning

Ifølge Hans Jensen fra Kommuneqarfik Sermersooq er den væsentligste ændring, at alderspensionen nu regnes ud efter pensionisten egen indkomst og det vil sige, at personer med en indkomst under 221.111 kroner nu kan få pension, selvom deres partner stadig er i arbejde.

I Kommuneqarfik Sermersooq betder det, at der er sendt cirka 250 breve ud til borgere, der ikke var berettiget til pension efter de gamle regler, men som muligvis er det efter de nye.

Læs også Partii Naleraq siger nej til forhøjelse af pensionsalderen

Hos de ældres organisation Utoqqaat Nipaat er der tilfredshed med den nye reform.

- Jeg synes, at den nye lov er blevet meget god og vi er taknemlig for at det er blevet vedtaget, siger Else-Lea Olsen, formand for Utoqqaat Nipaat.