VIDEO Ny pensionsalder har bred opbakning

Der tegner sig et flertal for Naalakkersuisuts forslag om at forhøje pensionsalderen efter førstebehandlingen ved efterårssamlingen i Inatsisartut. Men der er uenighed om, hvornår det skal ske.
09. oktober 2015 16:20

Forslaget lægger op til en gradvis forhøjelse af pensionsalderen fra 65 til 67 år fra 2017.

Selv om Inuit Ataqatigiit mener, at forslaget om at forhøje pensionsalderen på mange punkter er rigtig godt, er et års varsel til en så omfattende indgriben i borgernes liv alt for lidt.

Det er ikke en måde at gøre det på, mener det store oppositionsparti.

- Der er tale om en væsentlig forringelse af de vilkår, vi tilbyder her i landet. Skal det absolut være sådan, spurgte sagde IA's ordfører, Juliane Henningsen, blandt andet under debatten.

Læs også VIDEO IA vil udhule pensionsreform

IA ønsker også, at de enlige og nedslidte ældre skal have et særligt økonomisk løft i forbindelse med pensionsreformen. Mens dem, der bor i parforhold, nærmest bliver forgyldt med reformen.

Demokraterne hilste reformen velkommen og mener modsat IA, det er godt at en ægtefælles indkomst ikke længere skal modregnes. Det er en mere moderne måde at tænke pension på, mener Demokraterne. 

Læs også Ny lov om alderspension på vej

Også Atassut tager godt imod forslaget. Og det haster med en reform i takt med, at der bliver flere ældre og færre penge at dele ud af.

Til gengæld satte Partii Naleraq helt hælene i over for en forhøjelse af pensionsalderen:

 - Vi kan under ingen omstændigheder acceptere forslaget. Der findes stadig nogle, der har knoklet for føden og som ikke kan udsætte deres pension, mente Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq.