VIDEO IA vil udhule pensionsreform

Det store oppositionsparti er imod, at pensionsalderen bliver hævet fra 65 til 66 år allerede i 2017. Netop den øgede pensionsalder er imidlertid afgørende for økonomien i reformen af alderspensionen.
Skrevet af Walter Turnowsky
07. oktober 2015 16:16

I morgen skal Inatsisartut diskutere en reform af alderspensionen. På en række punkter indeholder den bedre vilkår for pensionisterne. Meget af dette skal betales ved at pensionsalderen hæves. Men den sidste del vil Inuit Ataqitigiit ikke gå med til sker allerede i 2017.

- Det er for tidligt, og det er en alt for kort frist, siger Juliane Henningsen til KNR.

Flere eksperter har peget på, at pensionsreformen i forvejen kun hjælper ganske lidt, når det gælder om at løse landets økonomiske problemer.

Læs også Ny lov om alderspension på vej

Økonomisk Råd fastslår, at den kun i meget ringe grad formår at løse det problem, at indtægter og udgifter i de kommende år ikke længere hænger sammen. Det eneste i reformen, der reelt forbedrer økonomien, er netop en forøgelse af pensionsalderen. Og det er så det element, som IA nu vil ændre på.

- De ældre, som har forberedt sig hele livet på at gå på pension i den alder, får den nu pludselig udsat, siger Juliane Henningsen.

Siumut bakker dog op om en forøget pensionsalder.

- Reformen indeholder en lang række forbedringer for de ældre, siger Jess Svane.

- Derudover kan man lave en ordning, så man kan få lov til at gå på pension som 65-årig, hvis man har været meget lang tid på arbejdsmarkedet, slutter ordføreren fra Siumut.