Rapport: Narhvalerne i Østgrønland har det svært
En ny rapport fra Nordatlantisk Havpattedyrs Kommission (NAMMCO) slår fast, at narhvalerne har det rigtig svært i Østgrønland syd for Nationalparken. Det har de af flere årsager, påpeger afdelingschef på Naturinstituttet Fernando Ugarte.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisut bøjer sig og hæver narhvalskvoterne
- Først og fremmest på grund af at fangsten er for stor i forhold til bestandens størrelse. Dernæst på grund af temperaturen i vandet. Narhvalen er tilpasset koldt vand, og vandtemperaturen i Østgrønland stiger i øjeblikket, siger han.
Sidst men ikke mindst så er hvalerne følsomme for forstyrrelser. Derfor forlader de områder, hvor der er meget larm. Det er for eksempel øget skibstrafik, joller og mennesker, der alt sammen kommer mere af I disse år, fortæller Fernando Ugarte.
Man kan udrydde en bestand
Og konsekvensen ved fortsat fangst er til at få øje på, understreger forskeren.
- Hvis man bliver ved med at fange narhvalerne, så kommer de til at forsvinde i området i Østgrønland syd for Nationalparken, siger han.
Narhvalerne er genstand for heftig offentlig debat. Nogle partier i Inatsisartut forsøger at bakke op om bæredygtig forvaltning, mens andre mener, at kvoten skal gives fri.
Ofte debatteres forskernes grundlag for anbefalingerne, og lokalbefolkningen er ofte uenige i forskernes observationer. Der er masser af narhvaler i vores område, lyder det blandt andet i debatten. Men alt er relativt, understreger Fernando Ugarte.
Mange er ikke altid mange nok
- Det er rigtigt, at man kan se mange narhvaler, for de svømmer ofte i store flokke. Så når man sidder på en klippe og ser narhvaler i flere små grupper, så er der narhvaler så langt, som øjet rækker, men det er kun hundrede eller få hundrede. For at have en fangst, som den vi har nu, så skal man have flere tusinde hvaler i bestanden, siger han.
Og risikoen ved at fange bestandene væk er alvorlig, forklarer Fernando Ugarte.
- Narhvalerne bor hele livet i et område, hvilket betyder, at hvis man udrydder en bestand, så varer det potentielt rigtig længe, før der kommer hvaler igen. Der har for eksempel tidligere været hvidhvaler i Nuuk Fjorden, men den bestand har man udryddet med fangst, og de er stadig væk, siger Fernando Ugarte.