Naalakkersuisut bøjer sig og hæver narhvalskvoterne

Fangerne kan nu fange flere narhvaler, efter at Naalakkersuisut har besluttet at øge kvoterne trods tidligere meldinger om det modsatte.
Med de nye forhøjelser betyder det, at kvoten nu kommer over den biologiske anbefaling i samtlige af de forvaltningsområder, der får en ekstrakvote.
Skrevet af Karsten Sommer
05. oktober 2019 16:08

Naalakkersuisut bukker nu under for det politiske pres og øger narhvalskvoterne flere steder i landet.

Kvoten øges med 16 ekstra narhvaler i Qaanaaq og 4 ekstra i Savissivik. Også Upernavik og Tasiilaq kan hver fange 12 ekstra narhvaler.

Forøgelserne sker, selv om Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen, gentagne gange har sagt, at det ikke kan komme på tale at hæve narhvalskvoterne.

LÆS OGSÅ Ingen ekstrakvote til narhvalsfangst i Qaanaaq

I slutningen af august var der demonstration for en højere kvote i Qaanaaq, hvor fangerne på daværende tidspunkt havde fanget kvoten på 144 narhvaler.

Siden skrev partierne Siumut, Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai i slutningen af september et åbent brev til Naalakkersuisut. I brevet opfordrede partierne til, at kvoterne blev hævet, de steder hvor kvoten var opfanget.

Inuit Ataqatigiit sendte efterfølgende en pressemeddelelse og krævede det samme.

Med de nye forhøjelser betyder det, at kvoten nu kommer over den biologiske anbefaling i samtlige af de forvaltningsområder, der nu får en ekstrakvote.

Eksempelvis lyder biologernes anbefaling for Qaanaaq på 98 narhvaler. Med den nye kvote kan fangerne i Qaanaaq fange 163 narhvaler - altså 65 hvaler over anbefalingen.