Naalakkersuisoq for fangst: Ingen ekstrakvote til narhvalsfangst i Qaanaaq

Fangerne i Qaanaaq demonsterer for at få lov til at fange flere narhvaler. Nu støtter Avannaata Kommunea dem og ønsker en forhøjelse på 45 narhvaler.
Fangerne kan godt glemme at få lov til at fange endnu flere narhvaler, siger naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Imanuelsen.
22. august 2019 16:13
Versionist Per Rosing

Der er ballade i Qaanaaq. Alene i år har de fanget 144 narhvaler, men fangerne vil have lov til at fange endnu flere. Det nægter naalakkersuisoq for Fiskeri dog at give dem lov til.  

Men Avannaata Kommunea gav i går en støtteerklæring til fangerne. For uden en forhøjet kvote er kommunen bekymret for, at fangerne ingen indtægtsmuligheder har indtil oktober, hvor hvidhvalerne svømmer ind i farvandet.   

- Det får en negativ følge for borgerne, skriver borgmester Palle Jerimiassen (S) i en pressemeddelelse.

Men fangerne får ingen opbakning hos Jens Imanuelsen (S), der er naalakkersuisoq for fiskeri. 

- Grundlaget for beslutningen er en tidligere beslutning om, at der ikke gives forhøjelse af kvoten i løbet af året. Kvoten bliver fastlagt år for år, og derfor har jeg med fremtiden for øje bestilt en undersøgelse af, hvilke muligheder der er, siger han til KNR.

LÆS OGSÅ Qaanaaq: Fangere og fiskere vil have flere narhvalskvoter

Fangerne er ikke de eneste, der lever af narhvalerne. Det gør de ansatte på Inughuit Seafood A/S også.

- Fangstens ophør gik ud over 15 medarbejdere, der enten blev henvist til andet arbejde, eller som har måttet finde et andet arbejde, siger produktionsleder Rosa Davidsen.

Kvoten på narhvaler er i år 98 i Qaanaaq. Der var 46 hvaler i restkvote fra sidste år, som blev medregnet i kvoten for i år.

Jens Imanuelsen oplyser, at hans departement vil undersøge muligheder for andre indtægtskilder til Qaanaaq:

- Vi vil bane vejen for at oprette muligheder for indhandling af sælskind for på den måde at oprette varige indtægtskilder, siger han.

Han ønsker ikke at kommentere Avannaata Kommuneas ønske om at forhøje kvoten for narhvaler.