VIDEO Qujaukitsoq sender Nuuks hvalturister til Maniitsoq

Turisterne må tage til Maniitsoq, hvis de vil se hvaler. Det var den klare udmelding fra landets naalakkersuisoq for erhverv til turisterhvervet i Nuuk under Qulaarpaa-debatten.

En lufthavn skal ellers gøre Nuuk til hotspot for turisme, men de stedfaste hvaler er væk som trækplaster, og det bliver ikke Naalakkersuisut, der kommer til at beskytte turismeerhvervet.

- Vi skal ikke omlægge hele vores fiskeri og fangstkultur for, at der kan komme en båd eller to i en fjord, siger Vittus Qujaukitsoq (S) under torsdagens tv-debat på KNR.

Læs også Udenlandsk arbejdskraft er nødvendig for turismen

Medejer af Touring Greenland, Jon Krogh, ærgrer sig over Naalakkersuisuts indstilling til sagen.

- Det er jeg selvfølgelig ked af. Nummer ét så er jeg selvfølgelig ked af, at vores erhverv bliver sammenlignet med to joller i en fjord, for vi er altså ret mange flere, som laver ret mange flere penge.

- Nummer to så vil jeg sige, at vi ikke har skudt de pukkelhvaler i 54 år, så det er ikke nogen omlægning af erhvervet. Der blev åbnet for kvoten for fire år siden, og så skød man de 19 stedtro hvaler, vi havde her i fjorden som det første, siger Jon Krogh.

Penge ud ad vinduet

Naalakkersuisoq for erhverv, Vittus Qujaukitsoq, efterspurgte dog mere perspektiv fra branchen, og så mente han, at man måtte se på hvor det var bedst at udbyde aktiviteten.

- Hvis det netop er pukkelhvaler, så er der en væsentligt større sandsynlighed for, at man kan se dem i Maniitsooq, og det er måske der, man skal satse på at fremvise hvalsafari.

Læs også Turismen skal beskyttes

Læs også Rejsearrangør efterlyser lokale initiativer

Jon Krogh forventer dog, at der kommer så mange turister i fremtiden, at der bliver travlt i både Maniitsooq og Nuuk, og at begge steder sagtens vil kunne tiltrække gæster til hvalsafari.

- Så at stå her og sige, at lade os udelukke hvalsafari i Nuuk, for så tager vi dem i Maniitsoq, det er bare dumt, hvis vi vil have nogle penge i kassen, lyder det fra medejeren af Touring Greenland.

Øverst kan du se lidt mere af debatten om hvalturisme fra Qulaarpaa-udsendelsen og herunder får du hele den danske debat:Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl