Qulaarpaa Udenlandsk arbejdskraft er nødvendig for turismen

Udenlandsk arbejdskraft er uundgåelig, hvis Grønland vil have flere turister, sådan lyder det fra flere aktører i branchen. Politikerne arbejder dog i en anden retning.

- Det er nødvendigt nu, vi kan desværre ikke gå udenom udenlandsk arbejdskraft, siger seniorkonsulent i Visit Greenland, Mads Daniel Skifte, til KNR.

Hvis turismen skal bidrage mere til Grønlands økonomi og dermed indfri Naalakkersuisuts holdbarheds- og vækstplan er udefrakommende arbejdskraft nødvendig, mener flere aktører i branchen herunder Visit Greenland.

I Sydgrønland har Jacky Simoud drevet turistselskabet Blue Ice Explorer gennem mange år. Han oplever hvert år, at det er svært at finde lokal arbejdskraft, der er kvalificeret til arbejdet med turister.

Læs også Qulaarpaa Turismen skal beskyttes

Han peger på, at arbejdet med turister stiller store krav til medarbejderne i forhold til punktlighed og service, og de sproglige kompetencer er også ofte et problem.

- Jeg må sige helt ærligt, at det er svært at finde nogen, der kan sprog, siger Jacky Simoud, medindehaver af Blue Ice Explorer i Sydgrønland.

Han efterlyser blandt andet lokale, der guider turister i at sejle kajak, vandreture på isen og følge dem til fiskesteder ved elvene.

Læs også Qulaarpaa Rejsearrangør efterlyser lokale initiativer

Visit Greenland vurderer, at det er svært at opfylde branchens efterspørgsel efter arbejdskraft udelukkende med lokale.

- Selvfølgelig ønsker vi alle, at de turister, der kommer hertil, bliver betjent af de lokale her, men det er svært, når turisterne er så mange. Og vi når det nok aldrig med det tal(antal turister, red.), som vi prøver at nå, siger altså Mads Daniel Skifte.

En inatsisartutbeslutning fra forårssamlingen pålægger Naalakkersuisut at stramme op på reglerne for brug af udefrakommende arbejdskraft. Det mener Jacky Simoud er en forkert vej at gå.

Læs også Qulaarpaa Det kræver en stor indsats at udvikle turismen

- Det er fuldstændig forkert, jeg synes, vi skal køre turismen fuldt ud, så vi kan tage de bedste medarbejdere til at servicere turisterne, for det det handler om; at turisterne får den vare, de har betalt for, siger Jacky Simoud.

Læs også Naalakkersuisut ser frem til flere turister

Kommentarer


 

Sider