- Der er ingen tvivl om, at folk hellere vil have en grønlandsk guide, end en dansk eller tysk, siger Kasper Trojlsgaard, ejer af Arctic Friend.

Qulaarpaa Rejsearrangør efterlyser lokale initiativer

Private arbejdspladser kommer ikke dumpende fra himlen - de skabes af folk med gode ideer. Danske Kasper Trojlsgaard har arrangeret rejser til Grønland i 20 år - og han efterlyser, at flere her i landet omsætter deres gode ideer og skaber en forretning for sig selv baseret på turister.

- Det gør faktisk lidt ondt på mig, at vi ikke ser flere lokale aktører, lyder det fra Kasper Trojlsgaard, der ejer rejseselskabet Arctic Friend. Han sender hvert år turister til Grønland, men det ærgrer ham, at der ikke er flere lokale samarbejdspartnere.

- Der er ingen tvivl om, at folk hellere vil have en grønlandsk guide, end en dansk eller tysk, siger Kasper Trojlsgaard.

I Grønlandsbanken bekræfter vicedirektør John Jakobsen, at banken får relativt få henvendelse fra folk, der vil lave deres egen virksomhed inden for turisme.

- Jeg synes faktisk, det er forbavsende få, især i lyset af alt den snak om at turisme skal være et bærende erhverv, så synes jeg, at det er relativt få, der kommer til os, siger altså John Jakobsen.

Læs også Qulaarpaa Det kræver en stor indsats at udvikle turismen

Efterlysningen af flere private initiativer fra rejsearrangør Kasper Trojlsgaard kommer ellers på baggrund af gode nyheder.

- De sidste tre år, er der sket mere på udviklingen af turistsiden end de foregående sytten år, siger Kasper Trojlsgaard.

Det er især sammensætningen af turisterne som har ændret sig ifølge Kasper Trojlsgaard. Tidligere solgte Arctic Friend stort set kun rejser til danskere, men i dag udgør turister fra andre lande end Danmark op mod havdelen af gæsterne, og efterspørgslen er større end nogen sinde.

Derfor er der mulighed for at lave forretning med turisterne på en lang række områder.

- Det er næsten på alle fronter, der er mangel på service. Det er ture - hvor der er god plads til at udvikle - det er indkvartering og souvenirs - de her turister brænder jo for at få lov til at bruge deres penge og for at få lov til at komme på ture deroppe, siger Kasper Trojlsgaard.

Læs også Naalakkersuisut ser frem til flere turister

Ifølge John Jakobsen fra Grønlandsbanken er der gode vilkår for at starte privat virksomhed i Grønland, men det kræver at man har tænkt sig om.

 - Man skal bare huske at tænke sig om og komme hele vejen rundt; hvem vil købe produktet, hvordan får man det solgt og ikke mindst om man kan leve af det, siger John Jakobsen, vicedirektør i Grønlandsbanken.

I 2015 indviede Arctic Friend et gæstehus i Ilulissat med 24 senge, og Kasper Trojlsgaard overvejer allerede en udvidelse.

I debatprogrammet Qulaarpaa, som KNR-TV sender på torsdag, skal politikere og fagfolk debattere, om Grønland er klar til flere turister.

 

Kommentarer


 

Sider