Professor om Air Greenland: Det er hundrede procent greenwashing

Air Greenland er ikke så grøn og bæredygtig, som flyselskabet giver udtryk for, forklarer en forsker på feltet for biobrændstoffers klimapåvirkning.
Fem procent af brændstofforbruget for atlantflyveren består af SAF. Brændstoftypen er ifølge Air Greenland lavet af 100 procent bioaffald, herunder brugt madolie. Foto © : Aviâja Kilime/ KNR
Skrevet af Anders Rytoft
26. januar 2024 12:07

Det er skræmmende med alle de naturkatastrofer i verden, og det skriger på handling, siger Inga Dora G. Markussen, direktør for bæredygtighed og kommunikation hos Air Greenland. 

Hendes udtalelse fremgår af en artikel i magasinet Suluk under overskriften Forpligtet til handling

Her fremhæver Inga Dora G. Markussen, at Air Greenland er et af de førende flyselskaber i Europa, som konsekvent bruger fem procent Sustainable Aviation Fuel (SAF) på ruten mellem Danmark og Grønland.

Det vil sige bioaffald, herunder brugt madolie, der skal udgøre et mere bæredygtigt alternativ til almindeligt flybrændstof. Og står det til selskabets administrerende direktør Jacob Nitter Sørensen, er fem procent i tanken på Tuukkaq ikke nok: Atlantflyet skal udelukkende flyve på SAF inden for en nær fremtid.

I bedste fald gør SAF ingen forskel. I værste fald er det værre for klimaet og meget værre for biodiversiteten

Alligevel glæder direktøren sig over udviklingen.

- Jeg er stolt over, at Air Greenland med denne aftale (om de fem procent, red.) kan være blandt de førende flyselskaber inden for grøn omstilling i Europa, siger han i en udtalelse på Air Greenlands hjemmeside

Skidt alternativ til almindeligt flybrændstof

Det lyder jo alt sammen meget godt, og der ikke noget at sige til, hvis det for nogle passagerer har dulmet klimasamvittigheden en smule. Ikke desto mindre er SAF langt fra så godt, som det lyder. 

Det forklarer Jannick Schmidt, Aalborg Universitet, der er en af Danmarks førende forskere på feltet biobrændstoffers klimapåvirkning.

- Alle andre forskere inden for biobrændsler i Danmark og internationalt, jeg har snakket med, er fuldstændig enige i den her betragtning. Det er overhovedet ikke kontroversielt, det er fuldstændig basic:

- I bedste fald gør SAF ingen forskel, og i værste fald er det værre for klimaet og meget værre for biodiversiteten, siger forskeren og peger på, at det bæredygtige brændstof blot flyttes fra andre formål. 

Udvidelse af palmeproduktionen

Det er selvfølgelig bedre at udnytte brugt fritureolie fra en grillbar til flybrændstof i stedet for at hælde det i kloakken. Det giver sig selv, men brugt madolie og dyrefedt bliver i forvejen udnyttet til energiformål, for eksempel til at iblande dieselen til biler. Det er en begrænset ressource, forklarer Jannick Schmidt. 

Altså er Air Greenland nødt til at "snuppe" det fra andre. Ergo bliver de andre bare nødt til at købe almindelig brændstof eller noget, der er baseret på palmeolie, hvilket er en slem klimasynder.  

FAKTA

Hvad er Sustainable Aviation Fuel (SAF)?

Betegnelsen dækker over flere former for biobrændsler, der kan udvindes af brugt madolie, fedt fra slagteriaffald osv.

SAF dækker ligeledes over Power-To-X, som udvindes fra den overproduktion af strøm, der kommer fra vedvarende energi. 

Brugt madolie er ifølge Jannick Schmidt 34 procent dyrere end jomfruelig madolie. Og det siger lidt om, hvor stor mangel der er på brugt madolie, fordi efterspørgslen er så stor. Det svarer til, at brugte fjernsyn koster mere end nye fjernsyn. Markedet er ifølge professoren gået fuldstændig i smadder. 

- De (Air Greenland, red.) betaler jo en stor merpris for det her SAF, men i virkeligheden ender det sandsynligvis med at blive en udvidelse af palmeproduktionen.

På spørgsmålet om, hvad Jannick Schmidt vil anbefale Air Greenland at gøre, svarer han: 

- Jeg vil helt sikkert anbefale dem at købe almindelig flybrændstof og investere i Power-to-X-produktionen af reel grønt flybrændstof. 

Er det greenwashing, når Air Greenland slår sig op som værende mere bæredygtig ved at bruge SAF?

- Jeg vil sige, at det er hundrede procent greenwashing, men de er måske ikke selv klar over det.  

Økonomiske interesser

Europa-Parlamentet er i efteråret 2023 blevet enige om, at alle fly i Europa skal flyve på minimum to procent SAF i 2025. Når det er blevet bekræftet i de enkelte medlemslande, bliver det gældende lovgivning. Men hvorfor har SAF fået ry for at være bæredygtigt, hvis det forholder sig lige modsat?

- Det er et godt spørgsmål.

- Der må være nogen, der ikke har tænkt sig ordentligt om, siger Jannick Schmidt og forklarer, at der er nogle standarder for, hvordan man kan beregne drivhusgasudledningen fra forskellige brændsler.

Det er det europæiske direktiv The Renewable Energy Directive et eksempel på:

Her står der ifølge Jannick Schmidt, at hvis man har et råmateriale til ens brændsel, som er affald, så kan man regne det som CO2-neutralt.

- Det er jo fundet vej til The Renewable Energy Directive, fordi der er en embedsmand, der ikke er klar over, at brugt fritureolie er en knap ressource, som allerede bliver brugt til brændselsformål.  

Jannick Schmidt kan ikke forstå, at nogle bliver ved med at holde fast i, at SAF, baseret på bioaffald, herunder madolie, skulle være godt for miljøet. 

Så skulle det lige være på grund af økonomiske interesser, forklarer han.

- Det har været gunstigt at investere i den retning. Der er blevet lavet nogle store investeringer i det her, så det er klart, at man vil gøre, hvad man kan for at lobbye for, at det stadig er grønt. 

KNR ville gerne have foreholdt professorens udtalelser for og lavet et interview med Air Greenland inden artiklens udgivelse. Det har Air Greenland ikke ønsket. Til gengæld har selskabet sendt et skriftligt svar.

Skriftligt svar fra Air Greenland

Inga Dora G. Markussen, direktør for bæredygtighed og kommunikation i Air Greenland:

FN, EU og flyindustrien har identificeret SAF som det vigtigste og mest effektive redskab i den grønne omstilling, indtil alternative brændstoffer som for eksempel hydrogen eller andet bliver en realitet.

- Air Greenland har, for at være et ansvarligt selskab og for at positionere Grønland som destination, valgt at gå forrest i forhold til disse anbefalinger, som i øvrigt også bliver til lovgivning om ganske få år. Det er vi stolte over.