Olsvigs politiske liv: Populær politiker siger farvel

Det var en populær politikker, der mandag meldte sig ud af politik. Efter fire år som formand for Inuit Ataqatigiit forlod Sara Olsvig posten. På de sociale medier er der stor opbakning til Sara Olsvig.
Sara Olsvig Inuit Ataqatigiit
Foto © : KNR / Paarnaq Hansen
29. oktober 2018 16:45

- Tak for dit kæmpe arbejde - Tak for din store indsats. - Du vil blive savnet.

Sådan lyder flere af kommentarerne på Sara Olsvigs facebookside om hendes udmelding om at forlade politik.

Også de politiske modstandere ærgrer sig over Olsvigs farvel til politik. Til KNR siger formand for Siumut, Kim Kielsen og formanden for Partii Naleraq, Hans Enoksen:

LÆS OGSÅ Sara Olsvig trækker sig fra formandsposten i Inuit Ataqatigiit

- Jeg har haft et godt samarbejde med hende, det vil jeg sige. Hun har klare holdninger, og hun er god til at afdække de arbejdsopgaver, der bliver pålagt os (af Inatsisartut red.). Den del af hende vil blive savnet, siger Kim Kielsen.

- Vi har haft mange års samarbejde, hvor vi har udvekslet mange emner sammen, og selvom vi ikke altid er enige, så ærgrer det mig at hun trækker sig, siger Hans Enoksen.

Og det er ikke første gang Sara Olsvig viser sig som en populær skikkelse i politik.

Hendes politiske liv i frontlinjen begyndte for alvor i 2011, da hun blev valgt som et af de to grønlandske medlemmer af Folketinget. Med 7.956 stemmer blev hun valgets store stemmemagnet og bragede ind i Folketinget.

To år senere stillede hun også op til Inatsisartutvalget. Inuit Ataqatigiit gik kraftigt tilbage, men Sara Olsvig blev valgt ind med det femtehøjeste stemmetal, 1030 stemmer.

Året efter i 2014 trak Kuupik Kleist sig fra formandsposten i Inuit Ataqatigiit, og Sara Olsvig stillede op som til formandsvalget.

LÆS OGSÅ Sara Olsvig ny formand for Inuit Ataqatigiit

En tæt kamp med modkandidaten Aqaaluaq B. Egede endte med resultatet delegeretstemmerne 37-35. Og Sara Olsvig kunne nu kalde sig formand for Inuit Ataqatigiit.

I oktober 2016 dannede Kim Kielsen pludselig en ny koalition mellem Siumut, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq. Sara Olsvig blev næstformand for Naalakkersuisut og fik posten som Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen.

24. april 2018 var der valg til Inatsisartut. Inuit Ataqatigiit gik 7,6 procentpoint tilbage og blev partiet med det største tab tæt forfulgt af Siumut. Inuit Ataqatigiit blev ikke en del af koalitionen efter valget.

LÆS OGSÅ Her er valgets vindere og tabere

Og mandag den 29. oktober var det så slut med politik for Sara Olsvig. Den nu tidligere formand trak sig fra ledelsen af partiet og vil mandag den 5. november trække sig fra sin plads i Inatsisartut.