Overblik: Her er valgets vindere og tabere

De to store partier fik smæk af vælgerne, men magten er fortsat på Siumut-hænder. Tirsdagens store sejrherre blev Randi Vestergaard Evaldsen og hendes parti, Demokraterne, der for andet valg i træk, oplevede markant fremgang.

Demokraternes nye mand Niels Thomsen har rykket gevaldigt i den rigtige retning for partiet. Han har fået mere end 2700 personlige stemmer, hvilket er næsten fem gange så mange som partiets formand, Randi Vestergaard Evaldsen. Demokraterne løber med en femtedel af alle stemmerne. 

De to nye partier kan også fejre valget, da de har sikret sig et mandat hver. Hos Samarbejdspartiet er det Tillie Martinussen, der snupper mandatet foran partiets formand, Michael Rosing. De har høstet en stor del af deres stemmer i Nuuk, hvor de fik hver tiende stemme. 

Hos Nunatta Qutornai er det formand Vitus Qujaukitsoq, der kan sætte sig på en plads i Inatsisartut efter valget. Det nuværende folketingsmedlem og Siumuts tidligere stemmesluger Aleqa Hammond, der af flere blev spået som en joker, har kun fået 171 stemmer.

LÆS OGSÅ Olsvig anerkender Siumut-sejr

Partti Naleraq kan glæde sig over en forsigtig fremgang til næsten 14 procentprocent.  Ligesom ved valget i 2014 er formand Hans Enoksen den helt store stemmesluger med 2531 personlige.  

Et af Inatsisartuts ældste partier Atassut kan igen se frem til at komme tilbage på landets fineste politiske arena. Partiet får cirka seks procent af stemmerne og ligger på vippen mellem et og to mandater. 

Hos de to store partier peger pilen dog en anden vej. Begge partier må nemlig konstatere en markant nedgang i forhold til seneste valg. 

LÆS OGSÅ Siverth K. Heilmann blev topscorer i Maniitsoq

IA går fra 33 til 25 procent af stemmerne og formand Sara Olsvigs personlige stemmer er næsten halveret i forhold til 2014. 

Hos Siumut går de også syv procentpoint tilbage, men kan fejre, at de har fået lige under 500 stemmer mere end Inuit Ataqatigiit. De har dermed vundet retten til at forsøge at danne en regering i den kommende tid. 

LÆS OGSÅ Kim Kielsen og Siumut scorer færre stemmer i Paamiut

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt