Politisk redaktør: Aleqa Hammond har måske det, Siumut har brug for

Aleqa Hammond gør comeback i Siumut. Og det er kun naturligt, at Siumut opruster lige nu, vurderer politisk redaktør på Sermitsiaq, Jensigne Berthelsen.
Aleqa Hammond gør comeback i Siumut. Og det er kun naturligt, at Siumut opruster lige nu, vurderer Det vurderer politisk redaktør på Sermisiaq, Jensigne Berthelsen. Foto © : Asseq nammineq pigisaq/Billede: Privat
27. oktober 2021 05:41

Med Aleqa Hammond tilbage i Siumut, opruster partiet.

Det vurderer politisk redaktør på Sermisiaq, Jensigne Berthelsen. Siumut ved, hvad Aleqa Hammond kan byde på, siger hun.

- Hun er meget intelligent, selvsikker og velformuleret i sine budskaber. Og med hensyn til politik, så er hun meget god til at trykke på, når det handler om selvsændighed.

Aleqa Hammonds økonomisager:

 

- I 90’erne betalte Aleqa Hammond syv gange – i alt 5.100 kroner – uden at have nogen penge på sin bankkonto i Grønlandsbanken. I to måneder betalte hun altså med et spærret hævekort fra en lukket bankkonto. Det kunne kun lade sig gøre, fordi hun brugte sit plastickort i Hotel Godthåbs fluesmækker.

 

Hun tilstod overfor politiet og blev dømt i 1996. Men sagen blev først offentlig kendt i 2013, da Berlingske omtalte den. Aleqa Hammond beklagede sagen, der på det tidspunkt var forældet.

 

- I 2008, mens Aleqa Hammond bestred posten som Naalakkersuisoq for Finanser og Udenrigsanliggender, blev hun anmeldt til Nuuk Politi for i beruset tilstand at være flygtet fra en taxaregning. Senere blev sagen tonet lidt ned, og der blev aldrig en politisag ud af hændelsen. 

 

- I 2014 fandt Revisionsudvalget ud af, at Aleqa Hammond umiddelbart efter at være blevet valgt som Formand for Naalakkersuisut havde brugt offentlige midler til privat brug. Efter at revisionen havde bedt hende om at betale flere gange, betalte Aleqa Hammond pengene tilbage til Landskassen.

 

Efter at have brugt penge fra Landskassen til private formål, trak Aleqa Hammond sig tilbage fra posten som Formand for Naalakkersuisut efter halvanden år med et nyt valg til Inatsisartut til følge.

 

- 22. august 2016 blev Aleqa Hammond igen ramt af en sag om hendes forbrug. Ekstra Bladet kunne via interne dokumenter fra Folketingets Administration afsløre, at den grønlandske folketingspolitiker havde brugt 13.000 kroner på sit kreditkort fra Folketinget over en periode på tre uger. Kortet må kun bruges til hotelophold og taxiregninger i forbindelse med rejser med Folketinget.

 

Først forklarede Hammond, at det var sket i gensidig forståelse med administrationen. Den forklaring måtte hun dog trække tilbage. Sagen kostede hende medlemskabet i Siumut.

- Det er måske lige det, som Siumut har brug for i denne periode, hvor selvstændighed ofte bliver taget op, siger Jensigne Berthelsen.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond om sit comeback i Siumut: Accepter det

Men Aleqa Hammond kommer med en del bagage. Hun har tidligere mistet posten som formand for Naalakkersuisut og Siumut i kølvandet af privat forbrug af landskassens penge.

Et par år senere mistede hun medlemskabet af Siumut efter anklager om, at hun havde brugt sit kreditkort fra Folketinget til private indkøb.

Det ændrer dog ikke ved, at Aleqa Hammond havde godt fat på vælgerne under sin tid i Siumut. Senest i folketingsvalget i 2015, hvor hun fik flest stemmer med 3759 personlige stemmer.

Vælgerne har magten

Og det er i sidste ende vælgerne, der vurderer, om sagerne er for belastende for Aleqa Hammond, fremhæver Jensigne Berthelsen.

- Jeg ved ikke, om hun vil gavne Siumut. Hun havde en stor vælgerskare, da hun var medlem af Siumut, men skaren blev meget mindre efter flytningen til Nunatta Qitornai.

- Det vidste, hvad vælgerne mente om hende, når det handler om tillid. Det kan være, at hun selv kan få styr på befolkningens opfattelse af hende, hvis hun viser, at hun kan indgå i det politiske samarbejde, siger Jensigne Berthelsen.

Men Siumut virker til at satse på, at den tidligere stemmesluger kan genvinde formen, mener Jensigne Berthelsen.

Efter en overordnet dominans i grønlandsk politik mistede Siumut meget af sit greb under forårets valg til både Inatsisartut og kommunalbestyrelserne.

LÆS OGSÅ Folk om Aleqa Hammonds partihop tilbage til Siumut: Hvorfor?

Den nuværende IA/Naleraq-koalition har dog til tider været igennem hårde perioder. Det kom nok bedst til udtryk, da Pele Broberg mistede udenrigsområdet, efter en række skarpe udtalelser om rigsfælleskabet og grønlandsk identitet.

Og det ser Siumut måske som en åbning på vejen tilbage til magten, vurderer Jensigne Berthelsen.

- Et hvilket som helst parti vil spænde ben for sig selv, hvis ikke det gør sig nogle forbereddelser, efter det er blevet rystet.

- Derfor er det nok kun naturligt, at Siumut forstærker sig i en periode, hvor der er rystelser i koalitionen, og der pludselig kan ske noget. De andre partier har sikkert også gjort noget lignende, siger hun.