Folk burde tage det til efterretning, skriver Aleqa Hammond. Foto: KNR

Aleqa Hammond om sit comeback i Siumut: Accepter det

- Man skal ikke sætte spørgsmålstegn ved en persons ret til at være medlem af en hvilken som helst parti. Det er noget, man skal acceptere, mener Aleqa Hammond.

Aleqa Hammond er tilbage i Siumut.

Hun forlod partiet i 2016 efter en sag om, at hun havde misbrugt Folketingets kreditkort. 

Hendes tilbagevenden har sat gang i en offentlig debat. KNR spurgte blandt andet folk på gaden i går mandag, om hvad de mener, om at Siumut har hentet hende tilbage. 

LÆS OGSÅ Folk om Aleqa Hammonds partihop tilbage til Siumut: Hvorfor?

Her var der delte meninger. 

Nu reagerer Aleqa Hammond på folks undren. I hvert fald på Facebook.

Her skriver hun:

- Man skal ikke sætte spørgsmålstegn ved en persons ret til at være medlem af en hvilken som helst parti, det er noget, man skal acceptere. Folk burde tage det til efterretning, skriver hun.

 

 

KNR har forsøgt at få en interview med hovedpersonen, men hun vil ikke stille op og henviser blot til sin Facebookside.

Aleqa Hammonds økonomisager:

 

- I 90’erne betalte Aleqa Hammond syv gange – i alt 5.100 kroner – uden at have nogen penge på sin bankkonto i Grønlandsbanken. I to måneder betalte hun altså med et spærret hævekort fra en lukket bankkonto. Det kunne kun lade sig gøre, fordi hun brugte sit plastickort i Hotel Godthåbs fluesmækker.

 

Hun tilstod overfor politiet og blev dømt i 1996. Men sagen blev først offentlig kendt i 2013, da Berlingske omtalte den. Aleqa Hammond beklagede sagen, der på det tidspunkt var forældet.

 

- I 2008, mens Aleqa Hammond bestred posten som Naalakkersuisoq for Finanser og Udenrigsanliggender, blev hun anmeldt til Nuuk Politi for i beruset tilstand at være flygtet fra en taxaregning. Senere blev sagen tonet lidt ned, og der blev aldrig en politisag ud af hændelsen. 

 

- I 2014 fandt Revisionsudvalget ud af, at Aleqa Hammond umiddelbart efter at være blevet valgt som Formand for Naalakkersuisut havde brugt offentlige midler til privat brug. Efter at revisionen havde bedt hende om at betale flere gange, betalte Aleqa Hammond pengene tilbage til Landskassen.

 

Efter at have brugt penge fra Landskassen til private formål, trak Aleqa Hammond sig tilbage fra posten som Formand for Naalakkersuisut efter halvanden år med et nyt valg til Inatsisartut til følge.

 

- 22. august 2016 blev Aleqa Hammond igen ramt af en sag om hendes forbrug. Ekstra Bladet kunne via interne dokumenter fra Folketingets Administration afsløre, at den grønlandske folketingspolitiker havde brugt 13.000 kroner på sit kreditkort fra Folketinget over en periode på tre uger. Kortet må kun bruges til hotelophold og taxiregninger i forbindelse med rejser med Folketinget.

 

Først forklarede Hammond, at det var sket i gensidig forståelse med administrationen. Den forklaring måtte hun dog trække tilbage. Sagen kostede hende medlemskabet i Siumut.

Det er Siumuts formand, Erik Jensen, som har hentet Aleqa Hammond tilbage til partiet. 

Kræfter til at tage de næste store skridt

Der er brug for alle kræfter i Siumut på vejen mod, at Grønland skal blive selvstændigt, siger han. 

- Vores henvendelse bunder sig i, at vi mener, at det er vigtigt at samle alle kræfter til vejen mod statsdannelse, siger formanden.

Ifølge Erik Jensen har Aleqa Hammond nemlig meget at byde på, som Siumut kan få brug for i fremtiden.

- Her er der tale om kræfter, der vedrører identitet og statsdannelse, og så er der kræfter til at tage de næste store skridt, siger formanden.

Det kom som et overraskelse for flere, da Aleqa Hammond i søndags meddelte sit comeback i partiet. Hun har nemlig en broget fortid i grønlandsk politik.

LÆS OGSÅ Erik Jensen har lagt Hammonds fortid bag sig: Der er brug for alle kræfter

I 2014 trak hun sig fra posten som formand for Naalakkersuisut efter en sag om, at hun havde brugt penge fra selvstyrets kasse til private formål.

Året efter stillede hun op til folketingsvalget for Siumut og kom ind, men her opstod endnu en uheldig sag for Hammond. Denne gang handlede det om misbrug af Folketingets kreditkort.

Sagen endte med, at hun meldte sig ud af Siumut for at fortsætte i Folketinget.

Men den nuværende Siumut-formand mener ikke, at den erfarne politikers fortid er problematisk:

- Vi mener, at hun er gået videre fra det, der er sket, og at hun har samlet stor troværdighed. Dermed er der stor vilje til at følge og fuldføre Siumuts værdier, siger han.

Efter sin tid i Folketinget stillede Aleqa Hammond op for partiet Nunatta Qitornai ved valget i Grønland i 2018.

Her fik hun ikke stemmer til at komme ind, men fik pladsen fra partifællen, Vittus Qujaukitsoq, da han søgte orlov, fordi han blev udnævnt som minister.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt