Politisk iagttager: Voldsom ustabilitet i Naalakkersuisut

En tidligere topembedsmand hos Naalakkersuisut har svært ved at vurdere, hvor længe koalitionen mellem Inuit Ataqatigiit og Naleraq kan holde.
Pele Broberg siger, at han ikke længere vil bruge ordet rigsfællesskab. I stedet ville han bruge betegnelsen det danske rige. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Kathrine Kruse
20. september 2021 15:39

Der er voldsom ustabilitet i Naalakkersuisut. 

Det vurderer Kaj Kleist, som i en menneskealder har fulgt grønlandsk toppolitik på nærmeste hold som den øverste embedsmand for både Grønlands Hjemmestyre og Selvstyret.

Og det er en ustabilitet, som et enkelt medlem i den 10-mand store Naalakkersuisut, naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv, handel og klima, Pele Broberg (N), søndag har startet i et interview med med den danske avis Berlingske. 

Pele Broberg siger til Berlingske, at han mener, at man bør afskære grønlandske borgere med anden etnisk baggrund end inuit fra at deltage i fremtidige folkeafstemninger om selvstændighed.

LÆS OGSÅ Atassut: Nu skal Múte lave en rokade i Naalakkersuisut 

Han siger også, at han ikke længere vil bruge ordet "rigsfællesskab". I stedet ville han bruge betegnelsen "det danske rige".

Det fik konsekvenser. I går aftes sendte formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) et dementi ud, hvor han for første gang undsagde sin naalakkersuisoq. Múte B. Egede er nemlig uenig i Pele Brobergs udtalelser om at afskære grønlandske borgere med anden etnisk baggrund end inuit fra at deltage i fremtidige folkeafstemninger.

På skrøbeligt grund

Og med de udtalelser fra Pele Broberg står Naalakkersuisut nu på i et skrøbeligt og ustabilt grundlag, som slet ikke er det, de ønskede sig, da de for knap fem måneder siden præsenterede sig som det nye Naalakkersuisut for befolkningen.

Det mener Kaj Kleist.

- Jeg har svært ved at forudse, hvor længe koalitionsparterne Naleraq og Inuit Ataqatigiit kan opretholde samarbejdet, siger Kaj Kleist. 

Den politiske næstformand i Inuit Ataqatigiit, Aqqaluaq B. Egede, sagde søndag til Sermitsiaq.AG, at der kan være en rokade på vej i Naalakkersuisut. 

- Så det er en mulighed, siger Kaj Kleist.

- Men det bør overvejes nøje, siger han.

LÆS OGSÅ Atassut: Ikke tillid til Pele Broberg

Naleraqs formand, Hans Enoksen, for nemlig i tasterne på Facebook i morges. I en lang statusopdatering forsvarer han i kraftige vendinger Pele Broberg.

- Så det ser ud til, at uenighederne er blevet store. Og på baggrund af det har jeg svært at se, hvordan det det hele vil ende. Eller om en rokade i Naalakkersuisut vil være nok, siger Kaj Kleist.

- Men alle skal være enige om en rokade i Naalakkersuisut. Begge koalitionsparter - i dette tilfælde Inuit Ataqatigiit og Naleraq, siger han.

Siumut er en mulighed

Koalitionen mellem Inuit Ataqatigiit og Naleraq har en spinkelt flertal på et enkelt medlem i Inatsisartut. 

Og hvis koalitionen mellem de to partier går i vasken efter blot fem måneder, er det ikke sikkert, at Inuit Ataqatigiit vil kunne magte køre en eventuel mindretalsregering, vurderer Kaj Kleist.

- Det vil være alt for besværligt, siger han.

Og hvad kan der ske, hvis en rokade i Naalakkersuisut ikke lykkes?

- Der er meget få muligheder, siger han.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen: Pele Brobergs udtalelser skader Grønland

For der er kun fem partier Inatsisartut. Tre af dem er involveret i Naalakkersuisut. To i koalitionen, mens det tredje er et støtteparti. Og så er der Demokraatit og Siumut, som er i opposition.

- Det tætteste parti i oppositionen til Inuit Ataqatigiit er Siumut. Og det ser ud til, at det kun er de to, der har en mulighed for at være i koalition sammen. Men det er også meget svært at udtale sig om de to. Men det er den mulighed, der er, siger Kaj Kleist.

Men hvis en koalition med Inuit Ataqatigiit og Siumut ikke lykkes, vil det til sidst være op til formanden for Naalakkersuisut at bestemme, hvordan han vil gå videre.

- Om han vil fortsætte i en mindretalsregering, eller om han vil udskrive valg, siger Kaj Kleist.

For ifølge Kaj Kleist ligger Inuit Ataqatigiit og Demokraatit alt for langt fra hinanden til at gå i koalition.  

- Vi skal også huske på, at Demokraatit efter valget til Inatsisartut flere gange har kritiseret både Inuit Ataqatigiit og Naalakkersuisut. Og det ser ud til, at de fortsat vil gøre det, siger han.

Fokus på Kuannersuit

Hvordan vil du vurdere Naalakkersuisuts status nu?

- Jeg må sige, at Inuit Ataqatigiit vandt valget på grund af deres modstand mod Kuannersuit-projektet. Og det har de primært arbejdet med efter valget, siger Kaj Kleist

- Men de har endnu ikke synliggjort deres andre mærkesager. Det kan vi allerede se på deres finanslovsforslag. Så det bliver spændende at se, om finanslovforslaget vil blive stemt igennem i sin nuvænde form. Eller om det vil blive ændret markant, siger han og slutter af:

- Det er disse få erfaringer, som Naalakkersuisut har høstet i den korte periode, som de har eksisteret, men som skaber usikkerhed. Desværre.