Aaja Chemnitz Larsen: Pele Brobergs udtalelser skader Grønland

Det isolerer Grønland internationalt og skader landets omdømme, når Pele Broberg taler om at fordele stemmeret efter etnicitet. Inuit Ataqatigiit vil se handling, der hjælper Grønland i stedet for provokationer.
Pele Brobergs tanker om at udelukke grønlandske borgere, som har europæiske, amerikanske eller asiatiske baggrunde fra at deltage i folkeafstemninger, vækker kritik fra Inuit Ataqatigiit. Foto © : Malik Brøns
19. september 2021 16:27

Inuit Ataqatigiit er lodret uenig med koalitionspartneren Pele Broberg fra Naleraq.

Faktisk mener organisatorisk næstformandskandidat og medlem af folketinget for Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, at Pele Brobergs tanker om at opdele folk efter etnicitet er direkte skadeligt for Grønland.

Det vil han gøre, så det kun er folk med inuitbaggrund, der kan deltage i folkeafstemninger heriblandt en eventuel folkeafstemning om selvstændighed.

- Når vi kommer med sådanne udtalelser, så skubber vi venner og samarbejdspartnere ikke kun i Danmark men også i USA og andre lande endnu længere væk, siger hun og uddyber.

- Fordi de tænker, hvad er det, der foregår i Grønland? Jeg mener, at det er skadeligt, og jeg mener faktisk, at det truer Grønlands troværdighed, siger hun til KNR under partiets landsmøde i Nuuk.

Pele Brobergs udtalelser har også vakt kraftige reaktioner i Danmark. Udenrigs- og grønlandsordfører fra regeringens støtteparti SF, Karsten Hønge, kalder Pele Broberg for en dansk version af Dansk Folkeparti på speed over for Berlingske.

I en dansk kontekst så er Pele Broberg jo Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti på speed, siger Karsten Hønge, udenrigs- og grønlandsordfører i SF.

I modstrid med demokratiet

Aaja Chemnitz Larsen understreger, at hun er lodret uenig i Pele Brobergs forslag.

- For noget af det som Inuit Ataqatigiit og jeg kæmper for, er demokratiet, og i et demokrati respekterer man de folk, som er borgere i det samfund, som er. Jeg savner, at man tværtimod har en diskussion om, hvordan vi sikre, at flere bliver en del af demokratiet, siger hun og henviser til den rekordlave stemmeprocent ved valget til Inatsisartut i april og valgprocenten til Folketingsvalget.

Pele Brobergs udtalelser er kommet i et interview i den danske avis Berlingske, hvor han ud over tankerne om at opdele befolkningen efter etnicitet i forhold til stemmeret også fastslår, at han vil stoppe med at bruge ordet rigsfællesskab.

Naalakkersuisoq bør komme i arbejdstøjet

Det mener Aaja Chemnitz Larsen er at afspore den vigtige debat om at styrke et ligeværdigt samarbejde mellem Grønland og Danmark.

- Så kom i arbejdstøjet frem for at tale om teknikaliteter. Det ville være klædeligt i forhold til os som politikere.

Hvad savner du fra Pele Broberg?

- Jeg har endnu ikke set nogle initiativer på erhvervsområdet, og jeg mener, at der er en klar kobling mellem udenrigspolitik og erhvervspolitik. Lige nu har vi en international opmærksomhed, som aldrig før, og vi ikke har formået at omsætte til helt konkrete kroner og ører i form ar fremmede investeringer, siger hun.

Hun kalder Pele Brobergs forslag for udtryk for ”en meget gammeldags tankegang,” og understreger, at Grønland i dag er et multikulturelt samfund i en globaliseret verden.