Politisk ekspert om hjælpepakkeballade: IA ønsker at sende et signal til vælgerne

Naalakkersuisoq for erhverv og formanden for finansudvalget har offentligt kritiseret afslaget på hjælp til Sydgrønland. Det er ikke normalt og skal ses i lyset af et snarligt valg, mener politisk ekspert Ineqi Kielsen.
Ifølge KNR's politiske kommentator, Ineqi Kielsen, er det usædvanligt, at formanden for Finans- og Skatteudvalget udtaler sig om et afslag fra udvalget. Det er et tydeligt signal til vælgerne i Sydgrønland fra IA. Foto © : KNR
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
25. oktober 2024 07:24

Udadtil tydede alt på, at den var så godt som hjemme: Den hårdt trængte pose med penge, som naalakkersuisut havde lovet til blandt andre turistoperatører i Sydgrønland efter en sommer med storis, færre krydstogtskibe og manglende indtjening.

Hjemme var den dog tilsyneladende langt fra – for i sidste uge kom dommen fra et flertal i Finans- og Skatteudvalget, der gav afslag på den økonomiske håndsrækning.

Afslaget blev ledsaget af kritik fra naalakkersuisoq for erhverv Naaja Nathanielsen (IA) og en kommentar fra selveste formanden for udvalget, Peter Olsen (IA).

- Jeg kan ikke udtale mig om, hvorfor det er blevet til et afslag, for det er et flertal uden om IA, der har besluttet det, lød det fra Peter Olsen.

En reaktion ud over det sædvanlige, hvis man spørger KNR’s politiske kommentator, Ineqi Kielsen. For normalt agerer formanden som en mægler i udvalget.

- Og her ser vi en formand, der siger, at hans eget parti ikke har støttet afslaget, siger Ineqi Kielsen.

Formanden for finansudvalget prøver at fortælle befolkningen i Sydgrønland, at det ikke er IA, der har givet afslag

Derudover er det heller ikke normalt, at en naalakkersuisoq aktivt går ud og kalder på opmærksomhed i forbindelse med et afslag fra Finans- og Skatteudvalget.

- Selvfølgelig er det ærgerligt for en naalakkersuisoq at få et afslag. Men normalt vinker man ikke med sit flag om, hvad der sker, når man får et afslag, siger Ineqi Kielsen.

Typisk melder man kun noget ud på den måde, hvis der er godt nyt, og koalitionspartierne er blevet enige om hjælpepakker, pointerer han.

Men i dette tilfælde er der altså blevet tegnet uden for de politiske streger.

Det var Siumut, ikke os

Efter afslaget har Peter Olsen og naalakkersuisoq for erhverv Naaja Nathanielsen begge kastet skylden på et manglende flertal i Finans- og Skatteudvalget.

- Vi fra IA ønskede at godkende ansøgningen, fordi vi er bekymrede for, hvilke konsekvenser det kan have for fiskere, fangere og turistmiljøet, lød det fra udvalgsformanden, Peter Olsen, i sidste uge.

Og fra hans partifælle Naaja Nathanielsen, der i sommer lovede, at hjælpepakkerne var lige på trapperne, lød det denne uge:

- Jeg er en del af en koalition med et flertal. Så når jeg kommer med et oplæg, der er gennemarbejdet og godkendt i naalakkersuisut, og overdraget til et udvalg på baggrund af et ønske fra koalitionen, så regner jeg da med, at der også er et flertal til det forslag.

Omvendt har kritikken fra nogle af de udvalgsmedlemmer, der har stemt imod hjælpepakken, lydt, at ansøgningen om hjælpen fra naalakkersuisut var for rodet og ukonkret.

En kritik, som Naaja Nathanielsen siden har affejet.

Møderne i udvalgene er lukkede, og udvalgsarbejdet er fortroligt, og derfor er det svært at finde hoved og hale i, hvad der præcis er foregået op til afslaget på hjælpepakken til Sydgrønland.

Inden man mister overblikket, er det ifølge Ineqi Kielsen vigtigt at zoome ud og se sagen i lyset af, at der snart er valg.

Som han nævnte i slutningen af maj, dengang forårssamlingen netop var afsluttet, vil venskabet mellem Inuit Ataqatigiit og Siumut, i takt med at valgdatoen nærmer sig, så småt begynde at krakelere.

- Koalitionspartierne skal jo snart begynde at vise deres forskelligheder fra hinanden. Og det vil give nogle gnidninger i koalitionssamarbejdet, lød det fra Ineqi Kielsen dengang.

De to IA-medlemmers udtalelser til pressen skal derfor ses som et udtryk for, at Inuit Ataqatigiit ønsker at trække en tydelig streg mellem dem og Siumut, pointerer han.

- Formanden for finansudvalget prøver at fortælle befolkningen i Sydgrønland, at det ikke er IA, der har givet afslag. At det er nogle andre udvalgsmedlemmer, siger Ineqi Kielsen og fortsætter:

- Det samme sker med naalakkersuisoq (Naaja Nathanielsen, red.), der prøver at bruge medierne til at vise, at det ikke er Inuit Ataqatigiit, der har givet afslag til den her turistpakke.