Politisk kommentator: Koalitionen står stærkt, men valgkampen lurer

Forårssamlingen er netop slut, og mens IA og Siumut indtil nu har udvist fælles front, skal de snart til at markere sig over for hinanden.
Ineqi Kielsen kan ikke forudsige, hvornår der kommer valg, men han mener, at koalitionen vil begynde at kridte banen op inden længe. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
31. maj 2024 13:49

I tirsdags rungede stemmerne i Inatsisartut-salen for sidste gang i denne samling. Med fiskeriloven i hus, en ny anti-diskriminationslov og debatter om selvstændighed overstået kan politikerne snart gå på sommerferie.

Det har været en samling med mange højlydte debatter og en bunke mistillidsvotummer fra oppositionen.

Derfor har KNR taget fat i vores politiske kommentator Ineqi Kielsen for at få en vurdering af, hvordan samlingen er gået, og ikke mindst hvor koalitionen og landets regering står nu.

Han hæfter sig da også især ved den – til tider – lidt ophedede debat.

- Jeg kan vurdere, at forårssamlingen har gået sådan lidt hektisk for sig, da fiskerilovet blev behandlet. Under de tre debatter har der været nogle højspændinger mellem koalition og opposition, siger Ineqi Kielsen.

Dog har koalitionen klaret sig godt igennem og afværget hvert mistillidsvotum. Ifølge Ineqi Kielsen er det et tegn på, at de står stærkt.

- Mit indtryk er, at de arbejder godt sammen. De har tillid til hinanden. De har vist, at de kan stemme sådan en stor lov som fiskeriloven igennem, hvor man har ventet i så lang tid.

Største konkurrent og tætteste allierede

Der skal senest være valg til Inatsisartut til april næste år, hvor der samtidig også skal være kommunalvalg.

Valgklokkerne har da også ringet lidt i det fjerne i løbet af foråret. For eksempel var flere af Siumuts lokalafdelinger i februar ude og kræve, at der blev udskrevet valg, hvis fiskeriloven blev stemt igennem.  

Det blev den, men med et solidt flertal i koalitionen. Og nu hvor forårssamlingen officielt er ovre, er der lidt mere ro på ifølge Ineqi Kielsen. Det vil nemlig kræve en ekstraordinær indkaldelse af Inatsisartut at udskrive valg mellem to samlinger.

Han vil dog ikke gisne om, hvorvidt der kommer valg til efterårssamlingen, der er den næste af slagsen.

- Jeg har lidt svært ved at vurdere lige nu, hvor vi er henne. Om de (naalakkersuisut, red.) gerne vil færdiggøre en finanslov først inden et valg, eller om de først vil lave en finanslov efter valget, siger Ineqi Kielsen.

Én ting er dog sikkert: uanset hvad skal der inden længe være valgkamp, og i optakten kan koalitionens hidtidige fælles front hurtigt begynde at krakelere.

- Vi ved jo også godt, at Múte (B. Egede, red.) arbejder sammen med sin største konkurrent (Erik Jensen, red.). Og det er hans tætteste allierede.

Gnidninger i koalitionssamarbejdet

Under valgkampen i 2021 fremstod IA og Siumut nemlig som store modstandere - især på spørgsmålet om udvinding af uran.

IA vandt valget og dannede derefter i første omgang koalition med Naleraq. Efter et år gik det samarbejde dog i stykker, og så slog valgets to store stemmeslugere – de hidtige konkurrenter IA og Siumut – sig sammen. De sidder lige nu på tilsammen 21 ud af 31 sæder i Inatsisartut.

Og mens de to partier har forsøgt at føre fælles politik over de sidste to år, så holder det nok ikke meget længere.

- Der vil være et eller andet tidspunkt, hvor Múte og Erik bliver skubbet af deres bagland, siger Ineqi Kielsen og fortsætter:

- Koalitionspartierne skal jo snart begynde at vise deres forskelligheder fra hinanden. Og det vil give nogle gnidninger i koalitionssamarbejdet, lyder det fra den politiske kommentator.

Om der bliver valg til efteråret kommer der muligvis svar på, når efterårssamlingen begynder fredag 20. september. Men Ineqi Kielsen er ikke i tvivl om, at vi vil se banen blive kridtet op først.