Forårssamlingens sidste dag er dramatisk: Mistillid for anden gang

Naleraq har igen stillet et mistillidsvotum til naalakkersuisut.
Foto © : KNR / Hanna Hviid
Skrevet af Christine Hyldal
28. maj 2024 13:26

I dag er det sidste dag på forårssamlingen i Inatsisartut - og for anden gang på bare to timer stiller Naleraq et mistillidsvotum mod naalakkersuisut. 

Det er nemlig anden gang i dag - kort efter klokken 13 - at naalakkersuisut kommer med ukorrekte oplysninger, mener partiet. 

Første mistillidsvotum var i forbindelse med en diskussion om en ny antidiskriminationslov. Naleraq stod bag. Mistilliden var rettet mod naalakkersuisoq for ligestilling, Naaja H. Nathanielsen (IA). Det drejede sig om, hvorvidt folk med handicap nyder beskyttelse eller ej.

Mistilliden blev afværget, og dagens møde fortsatte.

Gal igen to timer senere

To timer senere er den gal igen. Også denne gang står Naleraq bag. Nu handler det om en lov, der skal fjerne indførselsafgifter. 

Naleraq mener, at formanden for naalakkersuisut Múte B. Egede (IA) har sagt noget ukorrekt om skattefradrag fra talerstolen.  

- Det er magtmisbrug, siger Pele Broberg, der er formand for Naleraq. 

- Jeg beklager og trækker mine ord tilbage. Måske sagde jeg noget, der kunne misforstås, siger Múte B. Egede derefter.

- Der er ingen, der skal sige, at jeg ikke vil sige undskyld. Hvis jeg har givet forvirrende oplysninger, så beklager jeg. 

Mistillid afværget 

Pipaluk Lynge fra Inuit Ataqatigiit har - ikke overraskende - fremsat en afværgedagsorden. Det betyder, at IA og Siumut vil afværge mistilliden, og hvis der er flertal for det - igen - er der ikke længere mistillid mod naalakkersuisut. 

Og sådan gik det. Mistilliden blev afværget, og forårets sidste mødedag fortsætter.