Fondsmidler til fjernundervisning sikrer udvikling ind i fremtiden

Det koster penge at sørge for ordentligt undervisning i et stort land med få lærere. Men nu er der penge til et projekt, som skal klare den udfordring.
I fremtiden vil mere af undervisningen af landets børn og unge foregå gennem skærmen.
Skrevet af Kim Hinrichsen
06. september 2024 15:27

De sidste seks år har landets fem kommuner i fællesskab forsøgt at løfte opgaven med at sikre en ordentligt undervisning i et stort land, som er udfordret af at være få mennesker spredt for alle vinde. 

Projektet hedder Kivitsisa, og det er nu blevet støttet med knap 15 millioner fra en række danske fonde. 

Pengene skal bruges til at forsætte projektet, samtidig med at det skal blive ved med at udvikle sig, fortæller Kivitsisas bestyrelsesforkvinde, Malene Broberg, i en pressemeddelelse: 

- Gennem de sidste seks år har Kivitsisa været rammen for et rigtig godt samarbejde og en spændende ny retning for folkeskolen. 

- Med et fast fundament i et fælles sekretariat og de nye fondsbevillinger kan vi både fortsætte udviklingen af de løsninger, vi har fundet, og arbejde på at gøre dem til en del af strukturen og måden, vi laver skole på. 


Undervisning på afstand

Omdrejningspunktet i Kivitsisa er uddannelse gennem digitale løsninger.

For når man har et land, hvor folkeskolen er en sær størrelse, som spænder fra fire elever i skolen i Igaliku til 1.200 af slagsen på Atuarfik Inussuk i Nuuk, så skal der tænkes utraditionelt for at få ender til at mødes. 

Gennem den såkaldte fjernundervisning kan elever på skoler uden lærere blive sikret undervisning, og på små skoler med få elever kan ungerne virtuelt arbejde sammen med børn på deres egen alder eller med samme interesser andre steder i landet. 

Men projektet har ikke kun været til gavn for eleverne. Faktisk har det også været med til at sikre lærerne faglig sparring, så de ikke i samme grad er overladt til sig selv, når de skal tilrettelægge undervisningen. 

Sådan beskriver Kivitsisa selv projektet:

Kivitsisa:
⁃       Elevaktiverende læringsformer, fjernundervisning og nye kompetenceudviklingsformer
⁃       iPads til alle elever, lærere og lærerstuderende
⁃       Fælleskommunalt sekretariat finansieret af alle kommuner i fællesskab
⁃       Tæt samarbejde med Uddannelsesstyrelsen, Institut for Læring, Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke og mange flere
⁃       Støttet med i alt 50 mio. kr. af Hempel Fonden, A.P. Møller Fonden, Villum Fonden og OAK Foundation Denmark i perioden 2018 – 2023.
 
Kivitsisas forankringsprogram 2024 – 2027:
⁃       National læringskonsulent til sekretariatet
⁃       Kompetenceudvikling og udviklingsprojekter
⁃       Undervisningsmaterialer
⁃       Støttet med i alt 15 mio af Hempel Fonden, A.P. Møller Fonden, Villum Fonden og Oak Foundation Denmark


Undervisningen skal udvikles endnu mere

Kivitsisa begyndte som sagt som et fælles projekt mellem alle landets kommuner.

De har nu bestemt sig for, at samarbejdet skal fortsætte. Og for at slå det fast med syvtommer søm, så har man nu oprettet et såkaldt fælleskommunalt sekretariat, og kommunerne går sammen i gang med et treårigt forankringsprogram.

Det er netop der, de 15 millioner støttekroner fra de danske fonde kommer til at hjælpe til med at bane vejen for innovation og nytænkning i det allerede succesfulde projekt, fortæller Malene Broberg:

- Udvikling tager tid, og vi er meget glade for, at de fire fonde, som har støttet projektet fra starten, også vil være med til at sikre forankringen.

- Vi glæder os utroligt meget til at komme i gang med de nye tiltag. Vi er slet ikke i tvivl om, at det her vil føre til en både mere spændende og mere lærerig dagligdag for både elever og lærere, afslutter Malene Broberg i pressemeddelsen.