Politimester: Retssikkerheden i bygder er god nok

Borgernes retssikkerhed er stadig intakt i bygder uden en kommunefoged, mener politimesteren i Grønland.
Foto © : KNR/Arkiv
07. januar 2016 10:39

Det krænker ikke borgernes retsikkerhed, når flere end hver fjerde bygd - eller 12 ud af 52 bygder ifølge politiets egne tal - i dag mangler en kommunefoged. Det siger politimesteren i Grønland, Bjørn Bay, til KNR.

- Jeg er ikke bekymret på den måde, at vi ikke har bygder helt uden politibetjening, for man skal huske på, at alle bygder er underlagt en politistation, som man kan anmelde forhold til, og som i enhver konkret situation vurderer: Er det noget, vi inde fra byen er nødt til at rykke ud til nu?

Bay understreger, at han meget gerne ser alle kommunefoged-stillinger besat. Han erkender også, at der måske ikke altid bliver sendt mandskab ud til de samme ting som i en by med en politistation, når meldingen kommer fra en bygd.

- De steder, der ikke er en kommunefoged, bliver vi nødt til at lægge - så at sige - ‘barren’ lidt lavere for, hvornår vi rykker ud til bygden, end hvis der er en kommunefoged, siger Bjørn Bay.

- Betyder det så, at retssikkerheden er i orden?

- Ja, det mener jeg, for vi laver retssikkerheden fra byen.

LÆS OGSÅ Endelig uddannelse til kommunefogeder

Politiformand er enig

Politimesteren får opbakning fra Finn Jeppesen, formanden for betjentenes fagforening, Grønland Politiforening. Også selv om han ligeledes ønsker, at alle bygder får en kommunefoged.

- Det er 12 kommunefoged-stillinger, vi mangler ud af 52. Og det synes jeg rent faktisk er et fint tal, siger Finn Jeppesen.

Særligt på Christiansborg har de grønlandske politikere i flere år presset på for at få Justitsministeren til at sikre, at retsforholdene i bygderne bliver på lige fod med forholdene i Danmark. Noget, som Venstre-regeringen også har meldt ud skal ske.

Men trods en markant stigning i kommunefogedernes løn for år tilbage og flere hvervekampagner, er det ikke lykkes at besætte alle stillinger.

Og selv om ønsket er der fra politiets side, er det et udfordrende job, erkender Finn Jeppesen.

- Vi kan jo ikke tvinge nogen til at være kommunefoged (...). Sådan rent personligt kan jeg da godt forstå, at hvis man bor i en bygd med 100 mennesker og skal være “sherif” derude, godt kan være lidt utrygt. Og der vil vi selvfølgelig gerne hjælpe dem og guide dem så godt, vi kan.

Læs også Aleqa Hammond kritiserer politiforlig

Læs også Dansk opbakning til flere kommunefogeder