Endelig uddannelse til kommunefogeder

Efter flere års venten kan kommunefogederne nu se frem til at få kurser og efteruddannelse i år. Det oplyser Grønlands Politi, som beklager, at kurserne først sker nu.
Politimester Bjørn Tegner Bay.
06. januar 2016 09:06
Versionist Ane-Marie Petersen

Der er behov for mere uddannelse til kommunefogederne. Sådan lød det i august fra kommunefogedernes formand, Isak Kristensen - og her tidligere på ugen:

- Hvis man skal være kommunefoged, skal man på forhånd vide, hvilke handlemuligheder man har. Hvis jeg ikke husker galt, bliver politifolk uddannet på fire år. Og kommunefogederne i bygder arbejder som politifolk, og hvis man ønsker kommunefogeder, er det meget vigtigt, at disse bliver uddannet.

Og det ønske bliver nu opfyldt - i hvert fald lidt.

Grønlands Politi har nemlig sat kurser og efteruddannelse til kommunefogeder på budgettet for 2016, fortæller Grønlands Politimester, Bjørn Bay.

- Jeg er enig med kommunefogederne i, at vi gennem de sidste to-tre år har forsømt at uddanne og tilbyde videreuddannelse for vores kommunefogeder. Og derfor er vi gået i gang med at planlægge et kursus for vores kommunefogeder, siger Bjørn Bay.

Læs også Aleqa Hammond kritiserer politiforlig

Kurset bliver for både nye og mere erfarne kommunefogeder, der skal kunne politiets vigtigste færdigheder.

- Kurset skal simpelthen give kommunefogederne nogle flere redskaber til at håndtere det ansvar og de opgaver, de kommer ud for som kommunefogeder. Og uden at gå al for meget i detaljer med det, er det for eksempel selvforsvar, hvordan man i yderste nødssituation kan blive nødt til at anvende magt og nogle af grundreglerne for politiets arbejde såsom proportionalitetsgrundsætninger, og hvordan retsplejeloven og kriminalloven er indrettet, siger Bjørn Bay.

Selv om uddannelse af kommunefogederne længe har været et ønske - også blandt politikerne - har politimesteren ingen god forklaring på, hvorfor det først kommer nu.

Læs også Dansk opbakning til flere kommunefogeder

- Vi har gjort det tidligere. Der, hvor min dårlige samvittighed er, er, at der er gået for lang tid. Sidst vi holdte det (kurser, red.), var i ’11 eller’12, og der er jeg enig i, at det antal år, der er gået siden dengang, er for langt tid. Så jeg kan godt forstå, at det har været efterspurgt af kommunefogederne, siger Bjørn Bay.

Pengene til efteruddannelserne er fundet på Grønlands Politis eget budget og har ikke noget at gøre med politiforliget, der blev vedtaget af et flertal af partierne i Folketinget i november, oplyser politimesteren.

Kurserne kommer formentlig til at være af en eller to ugers varighed.