Ny lov mod hvidvask: Politikere frygter større frirum for svindlere i Grønland

I Grønland vil en dom for hvidvask maksimalt give en bøde, mens samme dom i Danmark kan udløse en tur i fængsel. Grønlandsudvalget i Folketinget vil have regeringen og selvstyret til at se på straffen for hvidvask i Grønland.
26. marts 2019 14:54

Tirsdag vedtog et enigt folketing en ny lov, der skal gøre det sværere at sætte penge ind på en konto eller flytte penge mellem to banker, hvis pengene stammer fra kriminalitet.

For eksempel skal banker og deres kunder fremover kunne se flere oplysninger på de personer, der overfører pengene.

Loven gælder allerede i Danmark og er baseret på EU’s regler mod hvidvask af penge fra 2015.

LÆS OGSÅ Hastelov mod hvidvask af penge på vej

Og i Danmark kan personer, der bliver dømt for hvidvask, blive idømt en fængselsstraf for grov eller bevidst forsøg på hvidvask. Men i Grønland vil samme dom højst kunne udløse en bøde ifølge Grønlands Kriminallov.

Og det får Folketingets Grønlandsudvalg til at frygte, at kriminelle i fremtiden vil udnytte Grønland til økonomisk svindel, fordi straffen er mildere end i Danmark.

LÆS OGSÅ Her er tre sager, du skal holde øje med ved forårssamlingen

Derfor opfordrer udvalget nu den danske regering til at forhandle med Grønlands Selvstyre om straffen for hvidvask.

- Vil det være hensigtsmæssigt med skærpede sanktionsmuligheder, for eksempel en foranstaltningsdom efter den grønlandske kriminallov for overtrædelser af anden pengeoverførselsforordning, så Grønland ikke fremstår som et sanktionsmæssigt tomrum, lyder det i en betænkning fra Grønlandsudvalget.