Forårssamling: Her er tre sager, du skal holde øje med ved forårssamlingen

Forårssamlingens 101 forslag og 19 debatter kan være svære at holde styr på. Derfor er her tre temaer, du skal holde øje med. Et af temaerne har været længe undervejs, et andet er et af samfundets store problemer, og det sidste tager fat i flere års skandaler i grønlandsk politik.

1: Handicaploven

Handicaploven skulle være trådt i kraft den første januar i år.

Men i sensommeren 2018 blev loven udskudt et år. Loven skal erstatte den 25 år gamle lov om handicap fra 1994. Årsagen til udskydelsen var, at loven ikke var klar. Det fik dengang kritik fra blandt andet handicaptalsmanden og en handicaporganisation.

Nu skal handicaploven, eller lov om støtte til personer med handicap som den retteligt hedder, igen behandles af Inatsisartut på forårssamlingen.

LÆS OGSÅ Familie flytter til Danmark for at få bedre hjælp

Handicapområdet har denne vinter trukket overskrifter. I februar offentliggjorde Institut for Menneskerettigheder en rapport, der kritiserede handicapområdet i Grønland og gjorde opmærksom på, at mange handicappede forlader landet, fordi forholdene er for ringe.

Handicaploven får også følgeskab af nogle andre forslag. Inuit Ataqatigiit har stillet forslag om, at der skal laves en handlingsplan for at sikre, at Grønland overholder FNs handicapkonvention. Fra samme parti er også et forslag om at oprette en døgninstitution for multihandicappede i Aasiaat.

Naalakkersuisut har desuden et forslag om ophavsret, der skal sikre bedre adgang til for eksempel bøger og lydbøger til personer med for eksempel synshandicap. 

2: Alkohol

Alkohol er jævnligt et tema i den offentlige debat og viser sig ofte som en af de helt store udfordringer for samfundet.

I 2017 fik den daværende koalition, Siumut, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq, vedtaget en alkohollov med blandt andet reklameforbud og afskærmning af alkohol i butikkerne. Loven trådte i kraft i marts sidste år. Men allerede på efterårssamlingen blev der vedtaget lempelse.

Koalitionens støtteparti Demokraterne fik vedtaget, at afskærmningen skal fjernes, reklameforbuddet skal ophæves, unge skal igen have lov at opholde sig på steder med alkoholbevilling indtil klokken 23, og så skal åbningstiderne for salg alkohol igen forlænges.

LÆS OGSÅ Alkohollov har ikke fået folk til at købe mindre

Det er de fire ændringer af alkoholloven, der nu endeligt skal vedtages på forårssamlingen.

Demokraterne har også stillet et forslag om at tillade import af alkoholfrie øl i en anden emballage, end de buttede flasker, som øl i dag skal sælges i på vestkysten. Partiet vil også have ændre pantsystemet, så det kan blive muligt at sælge øl og sodavand på dåse.

Og så skal åbningstiderne på barer og diskoteker forlænges fra klokken 03 til klokken 05 i weekender og på helligdage, lyder et forslag fra partiet.

3: Korruption og åbenhed

Hele syv af forårssamlingens forslag handler om indsatser om åbenhed og indsatsen mod korruption.

Grønlandsk politik har flere gange været ramt af skandaler, hvor folkevalgter måtte undskylde og forlade deres betroede stillinger efter lemfældig omgang med offentlige midler. Senest var det Siumuts Doris Jakobsen Jensen, der måtte forlade posten som Naalakkersuisoq for sundhed, efter at benzinkortet til hendes tjenestebil var blevet misbrugt til optankning af en båd.

LÆS OGSÅ Doris J. Jensen trækker sig fra Naalakkersuisut

Det har fået Samarbejdspartiet til at foreslå, at alle Naalakkersuisuts bilag fra kreditkort og rejser bliver lagt frem offentligt. Og Demokraterne er kommet med et lignende forslag, der gælder for Inatsisartut og dets administration.

Dertil kommer forslag om at undersøge muligheden for en antikorruptionslov og tilslutte sig en lov om forebyggelse af hvidvask.

Og så er der to forslag om whistleblowerordninger og mere gennemsigtighed om lønnen til bestyrelserne i de selvstyreejede selskaber.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl