PolarOil: Vi ved ikke, hvor meget olieprisen vil falde

Polaroil oplyser hverken om, hvor stort et fald på oliepriser, der vil være tale om eller hvornår det måtte ske.
Foto © : Paalu Møller/KNR
18. september 2015 12:21

Naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum, skrev i går i en pressemeddelelse, at de foreslående olieafgifter ikke ville koste borgerne eller virksomhederne yderligere. end det allerede gør, fordi verdensmarkedets priserne på olie er faldet drastisk i år.

Et påstand baseret på forventninger, og ikke fakta.

- Vi har ikke givet Selvstyret andre oplyser end dem, som vi kan give offentligheden, nemlig, at vi forventer et prisfald på et tidspunkt. Vi har ikke informeret med om vores forventninger til prisen næste år, siger Polaoils energidirektør, Tage Lindegaard.

Læs også Uldum: Olieafgifterne koster ikke borgerne 

Naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum, skrev i går i en pressemeddelelse, at da Polaroil sidst købte olie, var prisen på en tønde olie høj. Og når Polaroli køber olie til februar næste år, vil prisen være billigere per tønde, fordi verdensmarkedsprisen er faldet.

Uldum erkendte dog, at ingen kender den endelige pris, når Polaroil køber olie. Men han gjorde det klart, at det vil overraske alle analytikerne, hvis prisen på en tønde, når samme højde som sidste gang, Polaroil købte olie.

Læs også  Anda: Forslag imod afgifter er urealistiske

Polaroil deler da også Uldums forventninger om, at oliepriserne vil falde.

- Vi har naturligvis en forventning om, at faldet i olieprisen på verdensmarkedet på et tidspunkt også vil slå igennem i Grønland, siger Tage Lindegaard men understreger samtidig:

-  Vi kan imidlertid ikke oplyse om, hvor stort et fald, der vil være tale om eller, hvornår det sker, siger Polaroils energidirektør.

Selskabet har forskellige aftaler med olieforhandlere for at sikre, at der ikke sker for store stigninger på olieprisen herhjemme, fortæller Polaroil. Det betyder samtidig, at grønlandske kunder ikke mærker det så markant, når oliepriserne dykker på verdensmarkedet.

Læs også VIDEO Uldum fastslår: Alle bliver påvirket af minus i landskassen

Derfor har det betydet, at grønlandske kunder har haft en fordel i perioden fra september 2008 til juli 2014, da olien har være billigere i Grønland end i Danmark. Forbrugerne herhjemme har således samlet sparet 197 millioner kroner.

På den anden sig har vi herhjemme fået en højere pris end danske kunder siden september 2014 til en værdi af 35 millioner kroner.

Og direktøren i olieforsyningsselvskabet understreger igen, at de ikke informerer nogen om deres forventninger til udviklingen i oliepriserne.

- KNI oplyser af princip ikke om prisændringer på forhånd, vi kan ikke sige noget om, hvad brændstofpriserne bliver til næste år, siger Tage Lindegaard.