Uldum: Olieafgifterne koster ikke borgerne

Der er meget debat om de foreslåede afgifter på olie. Naalakkersuisoq for Finanser forklarer dog, at målet med den måde afgifterne er strikket sammen på, faktisk er at minimere effekten for netop borgerne og virksomhederne
Foto © : Paalu Møller/KNR
17. september 2015 11:54

- Jeg vil i forbindelse med debatten om afgiftsforhøjelsen aflive en væsentlig myte, der har været fremme i debatten - nemlig at afgiftsforslaget bliver en stor byrde for borgere og virksomheder, siger naalakkersuisut for finanser med henvisning til afgiftsforhøjelserne på olie, som indtil videre samtlige partier undtaget IA har kritiseret.

Læs også VIDEO Uldum fastslår: Alle bliver påvirket af minus i landskassen

Hvordan det skal hænge sammen både at få tilført landskassen knap 60 millioner kroner og samtidig holde borgere og virksomheder mere eller mindre skadesfrie forklarer han sådan:

Sidste gang Polaroil købte olie ind, var prisen på en tønde olie høj. Næste gang Polaroil køber olie, bliver i løbet af foråret 2016. Her forventer Naalakkersuisut en stor reduktion af olieprisen, da der er sket en markant nedsættelse af prisen på en tønde olie inden for de seneste par år.

Læs også emokraterne protesterer mod afgifter

Alene fra september 2014 til september 2015 er prisen på en tønde olie faldet fra 91,5 dollar til 44,5 dollar.

I juli i år kostede en tønde olie 53 dollar eller knap 350 danske kroner skrev avisen Børsen.

Andreas Uldum forklarer, at pointen med Naalakkersuisuts forslag er, at fordi Polaroil næste gang køber billigere olie vil forbrugere og virksomheder ikke opleve prisstigninger.

- Men jeg skal understrege, at Naalakkersuisut ikke kender den endelige pris på en tønde olie, når Polaroil skal købe olie til foråret. Dog vil det overraske alle analytikerne med ekspertise inden for olie, hvis prisen på en tønde olie når samme højde som sidste gang, Polaroil købte olie, siger han.

Læs også Professor: Når priserne stiger falder forbruget

Derudover mener Uldum, at afgiften er godt nyt for miljø- og klimaområdet, da lavere oliepriser ikke ligefrem lægger op til at holde brændstofforbruget nede.

Naalakkersuisoq for finanser understreger, at det er fair at være kritisk, men at kritikkerne skal komme med bedre forslag til hvordan det kæmpe hul i finansloven skal dækkes, for indtil videre er alle forslagene urealistiske, siger han.