Polar Seafood ramt af sanktioner

Handelsboykot af Rusland gør det nærmest umuligt for Polar Seafood at eksportere rejer til Rusland, selvom fødevarer ikke er underlagt sanktioner.
Det er så godt som umuligt at sælge rejer til Rusland, og det vil ramme Grønlands økonomi. Foto © : Håkan Dahlström/Flickr Creative Commons
04. marts 2022 16:54

Grønlands største privatejede virksomhed Polar Seafood bliver nu også påvirket af de internationale handelssanktioner, der har ramt Rusland som en hammer efter invasionen af Ukraine.

For selvom der på nuværende tidspunkt ikke er indført sanktioner, som er målrettet eksporten af fødevarer til Rusland, så betyder udelukkelsen af Rusland fra de internationale kapitalmarkeder og finansielle marked, at det er meget vanskeligt at gøre foreretninger i Rusland.

Det siger bestyrelsesformand i Polar Seafood Henrik Leth til KNR:

- Vores salg til Rusland er stort set gået i stå, da vi ikke har sikkerhed for, at vi kan få vores penge.

Også Royal Greenland stopper eksporten til Rusland.

LÆS OGSÅ Royal Greenland stopper handel med Rusland

Det sker, efter at formanden for Naalakkersuisit Múte B. Egede opfordrer alle selvstyreejede virksomheder til at indstille handlen med russerne.

- Vi har en opfordring til vore virksomheder, nemlig at Selvstyret og Selvstyrets virksomheder holder samhandlen indenfor rammerne, så længe situationen er, som den er, sagde Múte B. siger til KNR.

Polar Seafood vil ikke sætte sig op på den moralsk høje hest

Så længe der ikke er sanktioner, som er rettet mod eksporten af fødevarer til Rusland, så mener Henrik Leth ikke, at det er forkert at sælge rejer til det store land i Østeuropa.

Direkte spurgt til, hvorvidt Polar Seafood føler sig moralsk forpligtet til at stoppe handlen med Rusland, lyder svaret derfor også:

- Nej, vi bedriver ikke politik. Vi følger naturligvis reglerne, men lige nu er der ikke sanktioner på eksporten af fødevarer til Rusland, siger Henrik Leth.

Han understreger, at det ikke er gratis for det grønlandske samfund, at stoppe eksporten af de små, røde skaldyr:

- Rusland er et meget stort rejemarked, og det vil være meget vanskeligt at finde alternative muligheder.

LÆS OGSÅ Polar Seafood: Vi handler videre med Rusland - hvis vi kan

Modsat Henrik Leth mener Royal Greenlands administrerende direktør Mikael Thinghuus, at man bør stoppe handlen med Rusland:

- Individuelle behov må vige for det større gavn, og kommerciel smerte er ingenting sammenlignet med den smerte, den ukrainske befolkning bliver udsat for, siger direktøren til Sermitsiaq.ag.

Eksport af fisk- og skaldyr til Rusland udgør omkring 13 til 14 procent af Grønlands samlede eksport.

Ifølge Grønlands Erhverv (GE) har alle selskaber, som er medlem af GE, haft en eksport til Rusland på 580 millioner kroner i 2021.