Polar Seafood: Vi handler videre med Rusland - hvis vi kan

Polar Seafood fortsætter eksporten til Rusland, med mindre politikerne stopper samhandlen, siger selskabets bestyrelsesformand, Henrik Leth. Hos Grønlands Erhverv følger man situationen tæt.
2021 har været et godt indtjeningsår hos Polar Seafood fra det russiske marked.
24. februar 2022 15:51

- Det er et stort marked for rejer. 

Det fastslår bestyrelsesformand i Polar Seafood, Henrik Leth, om Rusland.

Derfor følger han - som resten af verden i øjeblikket - situationen i Ukraine tæt, efter Rusland torsdag morgen invaderede landet.

Det vil nu betyde hårde sanktioner mod Rusland fra USA og EU, herunder Danmark. Men om det får indflydelse på Polar Seafoods salg til det russiske marked, er endnu for tidligt at sige, siger Henrik Leth til KNR.

- Det er helt klart, at hvis Rusland lukker helt ned, skal de rejer, vi har sendt derover, finde et andet marked. Og det kan jo så få betydning for priserne på de andre markeder.

Polar Seafood har i dag medarbejdere på en fabrik i Rusland, men har hverken grønlandske eller danske personer ansat i landet.

 

Selskabet kommer dog ikke til selv at stoppe eksporten til Rusland, selv om Naalakkersuisut kalder angrebet på Ukraine for "uacceptabelt".

- Det er ikke vores opgave at drive udenrigspolitik. Det må vi ligesom ligge hos dem, der har med det at gøre, siger Henrik Leth.

- Vi følger de anvisninger, vi får, og så tager vi det derfra. Og de sanktioner, man har indført (fra USA og EU, red.) ind til videre, har jo bare betydet, at man ikke må handle med nogle navngivne personer og sådan noget. Det gør vi selvfølgelig heller ikke, siger Henrik Leth.

GE-selskaber har tjent trecifret millionbeløb i Rusland

Grønlands fiskerivarer har haft en grunstig position i Rusland de seneste år. Det gælder især i 2021, hvor Kina var næsten lukket for import af rejer fra Grønland på grund af Covid19-pandemien. I stedet købte Rusland flere rejer fra Grønland end tidligere.

Og det har været muligt, fordi Grønland ikke er underlagt de handelssanktioner, som EU har haft mod Rusland siden 2014, hvor landet annekterede Krim-halvøen i Ukraine. 

- Rusland er jo et relativt vigtigt marked for os og de andre grønlandske selskaber. Vi har ind til nu været de eneste, der solgte rejer i Rusland på grund af de sanktioner, der blev indført i 2014, som vi var undtaget for, siger Henrik Leth.

Polar Seafoods eksport til Rusland er dog dalet lidt igen, efter Kina atter har åbnet for import, oplyser bestyrelsesformanden. Præcis, hvor meget selskabet har tjent i Rusland i 2021, vil Henrik Leth ikke oplyse.

Men ifølge Grønlands Erhverv (GE) har alle selskaber, som er medlem af GE, haft en eksport på 580 millioner kroner i 2021.

GE: Afventer den politiske situation

Direktør i GE, Christian Kjeldsen, siger til KNR, at man også her følger situationen nøje, herunder hvilke handelssanktioner, der eventuelt kommer fra politisk side.

Men selv om der ikke bliver indført sanktioner, som omfatter Grønland, kan selskaber komme under pres fra anden side.

- Men man kan godt forestille sig nogle forskellige scenarier fremadrettet: At der bliver strammet yderligere på sanktionerne, eller der kommer et forbrugerpres ind mod de virksomheder, der eksporterer mod Rusland, hvor man ikke ønsker at være associaseret med virksomheder, som støtter den ene eller anden part i en konflikt.

- Så man kan godt forestille sig, at det bliver svært at eksportere. Og så sker der typisk det med produkterne, at de skal ud på nogle andre markeder, og det vil selvfølgelig påvirke priserne på de andre markeder også, siger Christian Kjeldsen til KNR.

KNR har også bedt om en kommentar fra Royal Greenlandomkring selskabets handel med Rusland.

Selskabet ønsker dog ikke at kommentere på sagen, før eventuelle sanktioner er blevet oplyst, oplyser Royal Greenland-koncernens kommunikationschef, Masaane Egede.