Lægeforening om sundhedsaftale: Planen er ambitiøs

Der er gode takter i politikernes plan for et bedre sundhedsvæsen, mener formanden for Lægeforeningen i Grønland. Også selv om aftalen ikke opfylder de vigtigste ønsker.
Den nye plan for sundhedsvæsenet de næste 5-10 år får ros fra Lægeforeningen.
07. december 2023 11:00

Brug flere penge på sundhedsvæsenet, få CT-scannere på alle regionssygehuse og fasthold personalet.

Sådan lød top tre på ønskelisten fra formanden for Lægeforeningen i Grønland, Hans Christian Florian Sørensen, mens politikerne i Inatsisartut forhandlede om en aftale for sundhedsområdet.

Siden er aftalen blev indgået, og Lægeforeningen har skiftet ud på formandsposten, så formanden nu hedder Charlotte Mumm Ring, der til daglig er overlæge på Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk. 

Og sammen med resten af foreningen glæder hun sig over resultatet i sundhedsaftalen.

-  Vores overordnet indtryk er, at aftalen er ambitiøs, at politikerne har tænkt sig meget om og er inde omkring mange forskellige områder. Så overordnet set tænker vi, at aftalen er fin.

Også Grønlands Sundhedskartel, PPK, som er fagforbund for blandt andre sygeplejersker, radiografer og jordmødre, har rost aftalen.

Men formanden Ken Jensen ærgrer sig over, at der ikke er sat et større beløb af over en årrække til planerne i sundhedsaftalen. De skal i stedet findes hvert år i finanslovsforhandlingerne.

Hos Lægeforeningen er man dog "ikke umiddelbart bekymret," siger Charlotte Mumm Ring. hun forventer, at politikerne vil efterleve planerne i sundhedsaftalen.

Én CT-scanner kan være starten på flere

Et stort ønske fra Lægeforeningen har været, at regionssygehusene får flere penge og bedre udstyr.

I aftalen står, at der er behov for nyt røntgenudstyr og nye ambulancer uden for Nuuk, en opgradering af IT-systemer og bedre telemedicinsk dækning til bosteder uden læge. Og så skal der være en CT-scanner i Ilulissat.

Ønsket var Lægeforeningen var en CT-scanner på alle regionssygehuse, men én scanner er en start, siger Charlotte Mumm Ring.

- Man prioriterer Ilulissat - i hvert fald til at starte med. Så kan man jo håbe på, at man hen ad vejen finder ud af, at det er en god idé og se, om man kan gøre det mere regionalt, hvis det giver god mening, siger Charlotte Mumm Ring til KNR.

En CT-scanner laver avancerede røntgenbilleder i 3D, som kan være med til at opspore for eksempel knuder, brud, blodpropper eller blødninger hos en patient. I dag skal patienter til Dronning Ingrids Hospital i Nuuk for at blive CT-scannet. Og det skaber lange ventetider for at finde ud af, hvad en patient fejler.

Lægeforeningen har også udtalt sig om planerne om, at Grønland skal have egne kræftpakkeforløb. Som udgangspunkt roser Charlotte Mumm Ring, at politikerne vil have større fokus på kræftområdet herhjemme, men stiller sig skeptisk over for, om det er muligt at tilbyde kræftbehandling i både Nuuk og Ilulissat.