Efter samråd: Pituffik og Kangerlussuaq hænger sammen i forhandlinger med USA

Fremtiden for Kangerlussuaq Lufthavn bliver nu blandet ind i den langvarige debat om servicekontrakten på Pituffik. Det kom frem efter et lukket samråd i Folketingets Grønlandsudvalg onsdag.
Foto © : Inuit Ataqatigiit
12. april 2019 12:44

På samrådet skulle udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) forholde sig til rigsfællesskabets dialog med USA, herunder om Pituffik.

Da samrådet var lukket, må politikerne ikke referere fra mødet.

LÆS OGSÅ Ingen udsigt til Pituffik-løsning foreløbig

Men både udvalgets formand, Aleqa Hammond (NQ), og næstformand, Aaja Chemnitz Larsen (IA), oplyste efter mødet, at udvalget nu vil indkalde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til et nyt samråd om Kangerlussuaq Lufthavn.

Fremtiden for atlantlufthavnen indgår således nu helt eller indirekte i de igangværende forhandlinger om servicekontrakten på Pituffik, erfarer KNR.

- Det er mit indtryk, at der er forhandlinger i gang, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Løkke: USA's interesse i lufthavne skal ses i lyset af Pituffik-balladen

Siden 2014 har Grønland og Danmark forhandlet med USA, efter et amerikansk selskab stik imod en gammel aftale vandt servicekontrakten på Pituffik i et udbud.

Forhandlingerne skal efter planen skaffe Grønland en økonomisk kompensation efter udbuddet og samtidig afgøre, om der skal laves nye regler for kommende udbud på USA's militærbase i Nordgrønland.

Men meget lidt er sluppet ud fra forhandlingerne.

Til gengæld oplyste USA sidste år, at landet er interesseret i at investere i de grønlandske lufthavne, så længe de kan bruges både civilt og militært. Det vides dog ikke, hvor og hvor meget USA er parate til at investere.

LÆS OGSÅ Danmark har stillet urealistiske krav i Pituffik-forhandlinger

Men tidligere på foråret sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i et interview til KNR, at han ser USA's udmelding om lufthavnsinvesteringer i lyset af det pres, som Kongeriget Danmark har lagt på USA i forhandlingerne om Pituffik

 - Jeg synes, at jeg selv i godt samarbejde med Kim Kielsen har brugt det forhold til at motivere amerikanerne til at have et større engagement. Så jeg læser for eksempel den amerikanske tilkendegivelse om at ville foretage investeringer i Grønland som et udtryk for det, siger han.

I samme interview oplyste statsminister Lars Løkke Rasmussen også, at både det danske forsvar og USA er interesserede i at bruge Kangerlussuaq Lufthavn i fremtiden.

LÆS OGSÅ Amerikanerne har brug for adgang til Kangerlussuaq

Det vil dog koste et større millionbeløb af modernisere lufthavnen, hvis den fortsat skal bruges.

Ifølge Aaja Chemnitz Larsen gav samrådet onsdag ingen endelige svar, heller ikke USA og Danmarks konkrete planer for Kangerlussuaq lufthavn.

- Vi blev en lille smule klogere på selve fortolkningen af USA’s udmelding, men vi blev ikke klogere på, hvad den endelige løsning kommer til at være. Og jeg tror også, at der er relativt lange perspektiver i forhold til at finde en klar løsning, siger Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit.

LÆS OGSÅ Grønland har ret til at kende USA's aktiviteter i Grønland