Hammond: Grønland har ret til at kende USA's aktiviteter i Grønland

Folketingsmedlem for Nunatta Qitornai, Aleqa Hammond, kritiserer den danske statsminister for at tie om, hvilke militære aktiviteter USA har eller vil få i Grønland i fremtiden.
20. marts 2019 13:38

Det udtrykker hun i et debatindlæg i Altinget Arktis.

Ifølge hende havde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke et konkret svar på, hvilken rolle Pittufik udgør i spændingerne mellem stormagterne i Arktis under en spørgetid i Folketinget i december.

- For Nunatta Qitornai er det lysende klart, at vi bliver nødt til helt konkret at vide, hvad der foregår, og hvad der planlægges i forhold til den udenlandske militære brug af vores land, skriver Aleqa Hammond i debatindlægget.

LÆS OGSÅ Pituffik skaber tryghed mod russerne

Hun henviser til USA’s hemmelige missioner i Grønland i fortiden, herunder Camp Century og opbevaring af atomvåben.

Sidste år oplyste USA, at landet er parat til at investere et større beløb i Grønlands lufthavne, hvis de kan have en militær funktion for USA.

Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste ser Rusland al vestlig militær aktivitet i Arktis som en trussel.

LÆS OGSÅ Oprustning vil udfordre fredeligt samarbejde i Arktis

Og hvis Grønland tager imod tilbuddet fra USA, vil det ifølge Aleqa Hammond være med til at optrappe spændingerne i Arktis mellem USA og Rusland og sætte Grønland i en farlig position. Derfor bør Danmark klart oplyse, hvad USA’s militær foretager sig i Grønland, skriver Hammond.

- Hvis vi skal have den mindste chance for selv at få indflydelse på oprustningen i vores land, er det nu engang ikke nok, at Danmark blot fortæller os, hvor glade vi alle skal være, for at USA er vores ven og beskytter.

LÆS OGSÅ PET har åbnet afdeling i Grønland