Lars Løkke Rasmussen: Pituffik skaber tryghed mod russerne

Amerikanernes tilstedeværelse på Pituffik er med til at skabe øgede spændinger i Arktis, mener Aleqa Hammond. Men Statsministeren afviser og mener, at basen er med til at øge sikkerheden i området.
Foto © : KNR
11. december 2018 12:10

USA’s militære tilstedeværelse på Pituffik er direkte med til at tirre Rusland og true freden i Arktis.

Det mener folketingsmedlem for Nunatta Qitornai, Aleqa Hammond, som under en spørgetime i Folketinget tirsdag henviste til en nylig rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

I rapporten fremgår det, at Rusland øger sin militære tilstedeværelse i Arktis. Og det skyldes især, at USA har militære aktiviteter i Grønland, siger Aleqa Hammond.

LÆS OGSÅ Verden holder øje med Naalakkersuisut

- Med Forsvarets Efterretningsrapport er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt man i Danmark beskæftiger sig med, hvad det betyder for rigsfællesskabet at have en af USA’s vigtigste militærbaser placeret i Grønland. Med nærlæsning af rapporten fremgår det med tydelighed, at det, der foregår på Thulebasen, er direkte med til at forstærke den russiske militære oprustning i Arktis, sagde hun.

Men ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er USAs tilstedeværelse på Pituffik en sikkerhed mod Ruslands oprustning – og ikke det modsatte.

LÆS OGSÅ Oprustning vil udfordre fredeligt samarbejde i Arktis

- Jeg betragter amerikansk tilstedeværelse og Thulebasen som et væsentlig bidrag til at skabe sikkerhed og tryghed i vores del af verden. Det er mit udgangspunkt. Mit udgangspunkt er jo ikke det omvendte: At tage et eller andet russisk afsæt.

Løkke henviste til, at Rusland blandt andet har udviklet mellemdistanceraketter i strid med en international aftale.

- Så vores respons kan jo ikke være, at vi nu begynder at tale om at fjerne tilstedeværelse – altså måske snarere tværtimod, sagde Statsministeren.

LÆS OGSÅ PET har åbnet afdeling i Grønland