Martin Breum: Verden holder øje med Naalakkersuisut

Militær oprustning og stigende international interesse for Arktis betyder, at Grønlands udmeldinger på det udenrigspolitiske område er vigtigere end nogensinde. Det vurderer forfatter og grønlandskender Martin Breum.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
11. december 2018 05:15

Særligt Rusland opbygger sit militær i Arktis, og det kan betyde øgede militære spændinger i regionen, skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i sin årlige risikovurdering, der udkom i sidste uge.

Den øgede opmærksomhed på Arktis betyder også øget opmærksomhed på udmeldinger fra Naalakkersuisut, vurderer journalist og forfatter til flere bøger om Grønland Martin Breum:

LÆS OGSÅ PET har åbnet afdeling i Grønland

- Grønland er jo en stadigt vigtigere partner i samtalerne i hele det politiske miljø i Arktis - i Arktisk Råd, i forholdet mellem Danmark og USA - så Grønland spiller en rolle, og det, de grønlandske politikere siger, bliver der i stigende grad lyttet til, siger Martin Breum.

Derfor bør grønlandske politikere være opmærksomme på, hvilke udmeldinger de kommer med i international sammenhæng:

LÆS OGSÅ Oprustning vil udfordre fredeligt samarbejde i Arktis

- Her er det jo interessant for amerikanerne og alle andre i Arktis at kende Grønlands langtidsplaner - hvorvidt der er nogen som helst tvivl, om Grønland skulle blive i NATO på langt sigt og så videre. Det ved jeg jo godt, fordi jeg taler med grønlandske politikere ind i mellem, at der er jo ingen i Grønland, der drømmer om at melde sig ud af NATO, siger han og fortsætter:

- Måske er det vigtigt, at man husker at gentage de her budskaber lidt oftere, at man fra grønlandsk hold husker at markere sig og gøre sig gældende. Det ved jeg, at Naalakkersuisut arbejder hårdt på, og det er vigtigere end nogensinde, siger Martin Breum.

LÆS OGSÅ Udenrigsminister tøver med klare svar om oprustning i Arktis