Foto: KNR

Udenrigsminister tøver med klare svar om oprustning i Arktis

Et flertal i Folketinget undrer sig over, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) slet ikke forholder sig til den militære oprustning i Arktis. Ifølge Samuelsen ønsker både Rusland og Kongeriget Danmark fred i Arktis.

Udenrigsminister Anders Samuelsen svarede kun vagt på spørgsmål om oprustning i Arktis under debatten om den årlige Arktis-redegørelse i Folketinget tirsdag. En redegørelse, som han selv er afsender på.

På forhånd havde folketings- og inatsisartutmedlem Aleqa Hammond (NQ) kritiseret redegørelsen for ikke med ét ord at nævne den militære oprustning i Arktis.

LÆS OGSÅ Briterne opruster i Arktis

Det gælder for eksempel Ruslands genåbning af adskillige Kold Krigsbaser i Arktis, USA’s opgradering af radaren på Pituffik til sit rummissilskjold, de 800 soldater, som Storbritannien i 2019 sender til Nordnorge og Kinas interesser i Arktis.

Hammond gentog kritikken under debatten i Folketinget og bad om et svar fra regeringen på udviklingen:

- Den nye oprustning foregår både til vands, til lands og i rummet. Og Grønland er igen et brændpunkt i denne nye, kolde, arktiske krig. Der står intet i redegørelsen om, hvordan regeringen forholder sig, sagde hun.

Kritik fra danske partier

Hovedparten af de øvrige partier i Folketingssalen påpegede også Aleqa Hammonds pointe.

Erling Bonnesen fra regeringspartiet Venstre udtrykte bekymring over ’de seneste års aggressive udenrigspolitik fra Putin’, der skaber bekymring for ’et eventuelt konfliktniveau i Arktis.’

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Nick Hækkerup, sagde, at ’der faktisk er grund til at være bekymret for den tendens til stigende spænding, som vokser frem i Arktis i de her år’.

Også Dansk Folkepartis Henrik Brodersen sagde, at Kinas interesse i Arktis er indlysende, selv om han på ingen måde støtter den.

Færøernes folketingsmedlem, Sjurdur Skaale, bad udenrigsminister Anders Samuelsen svare direkte på:

- Hvornår skal man reagere på en stigende russisk militær tilstedeværelse i Arktis?

Samuelsen: Vi fører dialog i Arktis

Men kritikken fik ikke udenrigsminister Anders Samuelsen til at nævne militær oprustning og spændinger i Arktis i hans afsluttende talepapir.

Først da Aleqa Hammond og Sjurdur Skaale gentog spørgsmål om oprustning i Arktis, afslog Anders Samuelsen at give sit bud på, hvilke udfordringer der i fremtiden kan være i forhold til freden i Arktis.

LÆS OGSÅ Arktis skal fortsætte som fredelig zone

Han pointerede i stedet, at Kongeriget Danmark fører en strategi med to spor over for Rusland:

Det ene spor er ’hård og kontant’, når det gælder sanktioner mod Rusland som følge af Krim-konflikten i Østeuropa. Det andet spor gælder Arktis, der stadig skal være et fredeligt område, påpeger Samuelsen.

- Det er stadigvæk mit indtryk, at det er også russernes interesse, at man (i Arktis, red.) ikke skal inddrage de internationale konflikter og trække dem op i det her område. Og det er det, jeg kan sige på nuværende tidspunkt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt