ICC: Arktis skal fortsætte som fredelig zone

På mandag mødes ICC generalforsamling i Alaska. Det sker i en tid, hvor stormagter som Rusland, USA, Nordkorea og Kina åbent spiller med musklerne.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
13. juli 2018 13:30

Derfor er det vigtigt at sikre, at Arktis fortsætter med at være en fredelig zone, siger ICC Greenlands præsident, Hjalmar Dahl, der tager netop det budskab med til generalforsamlingen.

- Interessen for Arktis bliver større fra de internationale lande. Mest på grund af den globale opvarmning,

siger Hjalmar Dahl med henvisning til, at klimaforandringerne har åbnet for nye sejlruter gennem nordvestpassagen og muligheder for oliejagt i Arktis. 

Generalforsamlingen finder sted i Alaska og de fire medlemslande, Canada, Grønland, Rusland og Alaska, sender alle delegationer afsted.

LÆS OGSÅ ICC-ip Issittoq eqqisseqatigiiffissatut siunnersuutigaa

Fra Grønland deltager blandt andet flere medlemmer af Naalakkersuisut og børnetalsmanden Aviaja Egede Lynge. Hun skal give en status på, hvordan familierne har det i Grønland.

Generalforsamlingen bliver holdt i en tid, hvor der er åbenlyse spændinger imellem verdensstormagter som Rusland, Kina, Nordkorea og USA. Arktis ligger geografisk lige i mellem stormagterne, men området skal for alt i verden holde sig ude af konflikterne, lyder det fra Hjalmar Dahl.

- Det er vigtigt for mig, at det arktiske område skal være fredeligt. Det skal vi lave en erklæring på.

Men midt i de fire dages alvor bliver der også plads til underholdning. Blandt andet fra Grønland.

- De mandlige korsangere fra Grønland, Qissiat, skal rejse sammen med os. Trommedanseren Leif Immanuelsen skal også med, og der er et par musikere og sangere iblandt os som også skal med i programmet, siger Hjalmar Dahl.

Du kan følge med i ICC's generalforsamling direkte fra KNR2 fra mandag.

LÆS OGSÅ ICC-mi 2018-imi ulapittoqassasoq

LÆS OGSÅ ICC-p Pikialasorsuaq pillugu Isumalioqatigiissitaa nalunaarusiamik saqqummersitsisoq