Ilulissatmøde ICC foreslår Arktis som fredszone

Ilulissat Erklæringen, som i disse dage fejrer sit 10 års jubilæum, er exceptionel, og bør føre frem til at erklære Arktis som en fredszone, lyder det fra Hjalmar Dahl, Præsident for ICC Grønland.
Skrevet af Karsten Sommer
23. maj 2018 15:11

ICC´s Vice-Præsident for Grønland, Nuka Kleemann, er på talerlisten under fejringen af jubilæet i dag i Ilulissat.

Og Nuka Kleemann vil pointere, at ICC ser Ilulissat Erklæringen som en enestående aftale. Ikke mindst når man ser på de store stater som Rusland og USA, som ved at være med til at skrive under på aftalen d. 28. maj 2008 viste, at de kan samarbejde og være med til at holde fred i Arktis, fortæller Hjalmar Dahl og fortsætter:

- Det er prisværdigt, at de arktiske stater siger ja til fredelige forhandlinger i stedet for at forstærke modsætninger og uenigheder, som ingen kan bruge til noget.

- At Arktis kun skal bruges til fredelige formål, har altid været ICC´s mål. Derfor pointerede vi i talen, at vi i samarbejde med Arktisk Råd samt de fem kyststater, arbejder for at erklære - Arktis som fredszone - på verdenskortet og indhente verdenssamfundets støtte til det, udtaler altså Hjalmar Dahl, Præsident for ICC Grønland.