Foto: Google Maps

ICC klar med Pikialasorsuaq-anbefalinger

Efter to års arbejde har ICCs Pikialasorsuaq Kommissionen afleveret en rapport med en række anbefalinger om, hvordan Pikialasorsuaq skal forvaltes.

Pikialasorsuaq, der på dansk kaldes Nordvandet, ligger i Smith Sund mellem Nordgrønland og Canada.

Området er et såkaldt pylonie - altså en del af et ellers isdækket hav, som aldrig fryser helt til. Og derfor har det stor betydning for dyrelivet.

Rapporten om Pikialasorsuaq blev præsenteret i sidste uge i København ved en konference med deltagelse af forskere fra Grønland, Danmark og Canada om netop det havområde.

Rapporten indeholder tre hovedanbefalinger, der bygger på konsultationer med canadiske og grønlandske folk, som lever omkring Pikialasorsuaq, oplyser ICC.

Der skal etableres en forvaltning med en myndighed, der er ledet af Inuit-repræsentanter fra de lokale samfund på begge sider af Pikialasorsuaq.

I samråd med lokalsamfundene skal der identificeres et område, som skal beskyttes for at de kommende generationer også får mulighed for at høste af havets liv.

Og så skal der være mulighed for pasfri besøgsrejser for Inuit i Pikialasorsuaq-regionen, lyder anbefalingerne.

Tidligere formand for Naalakkersuisut Kuupik V. Kleist har deltaget i kommissionens arbejde og siger om anbefalingerne:

- Grønland og Canada deler en arktisk skat. Vi hørte højt og tydeligt fra borgerne i de canadiske og grønlandske lokalsamfund, at myndighederne skal tage skridt til at beskytte området for kommende generationer, siger han.

For at gennemføre anbefalingerne skal regeringerne på begge sider af Pikialasorsuaq bakke op om dem, og det forventer Eva Aarik, der har arbejdet i kommissionen sammen med Kuupik V. Kleist:

- Disse anbefalinger vil være et stort skridt i udviklingen af vores selvbestemmelse og i forvaltningen af vores lande og farvande, udtaler Eva Aarik.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!