ICC's Pikialasorsuaq-kommission godt i gang

Pikialasorsuaq kommissionen har nu afsluttet fem dages borgerhøringer i Aasuitsoq, Grise Fjord og Mitsimatalik, Pond Inlet i Nunavut.
Grise Fjord i canadiske Nunavut. Foto © : Mike Beauregard/Flickr
Skrevet af Inge S. Rasmussen
04. maj 2016 14:01

Kommissionen er nedsat af ICC, og har til formål at tale med mennesker i både Nunavut og Grønland, som bor tæt på og bruger området Pikialasorsuaq - der på dansk kaldes for Nordvandet.

- Mange medlemmer af lokalsamfundet værdsatte timingen af høringerne fordi fremmede interesser og brugen af Pikialasorsuaq er steget betydeligt, udtaler det grønlandske medlem af kommissionen, Kuupik Kleist i en pressemeddelelse.

Det er et åbenvandsområde i den nordlige del af Baffin Bugten ud for Qaanaaq. Et vigtigt havområde for inuit og levende ressourcer, som er sårbar overfor sted i forhold til klimaforandringerne og udsigten til øget skibstrafik.

Læs også Krydstogtsplaner vækker bekymring

Pikialasorsuaq-kommissionen tager til Nordgrønland i august for at indlede den næste fase af høringerne i de samfund der ligger ved Nordvandet.

Kommissionen består af Okalik Eegeesiak, som international kommissær, der er forkvinde for ICC international, Eva Aariak, der er tidligere regerings formand i Nunavut, er udpeget som canadisk kommissær og tidligere formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist er den grønlandske kommissær.