Efterretningstjeneste: Oprustning vil udfordre fredeligt samarbejde i Arktis

Særligt Rusland opbygger sit militær i Arktis, og det kan betyde øgede militære spændinger i regionen, skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i sin årlige risikovurdering.
Foto © : Dmitriy Fomin/Flickr Creative Commons
Skrevet af Thomas Munk Veirum
05. december 2018 08:03

Den sikkerhedspolitiske situation i Arktis bliver mere og mere kompliceret eftersom flere lande får større interesser og mere på spil i området i takt med at isen smelter.

I sin årlige rapport konkluderer Forsvarets Efterretningstjeneste, at udviklingen i Arktis overordnet er præget af samarbejde mellem de arktiske kyststater. 

Men især Rusland styrker i øjeblikket landets militær i regionen. Det får omvendt de øvrige lande til også at reagere med oprustning, og det vil sætte det fredelige samarbejde på en alvorlig prøve.

LÆS OGSÅ Udenrigsminister tøver med klare svar om oprustning i Arktis

I rapporten peger efterretningstjenesten på, at Ruslands militære udbygning i Arktis primært sker med henblik på forsvar af Ruslands nordlige grænse. 

Men den militære opbygning rummer dog i stigende grad også elementer, der kan bruges til offensive operationer. 

Rapporten fremhæver blandt andet Ruslands udbygning af en base kun 1000 km fra både Nordpolen og Grønland.

- Fra basen vil russiske kampfly med kort varsel kunne nå luftrummet over det nordøstlige Grønland. Med lufttankning vil kampflyene kunne nå Thulebasen, der som nævnt spiller en vigtig rolle i det amerikanske missilforsvar, skriver efterretningstjenesten i rapporten.

LÆS OGSÅ Samuelsen advarede Rusland mod oprustning i Arktis