Pentagon og kongeriget diskuterer servicekontrakten på Pituffik

Servicekontrakten på Pituffik udløber i 2024, og der er stadig ikke sat dato på et nyt udbud.
Trods store protester herhjemme og i Danmark fik Vectrus Services overdraget servickontrakten i Pituffik i 2017.
Skrevet af Ivik Kristiansen
11. maj 2020 12:56

Der er stadig ikke sat dato på, hvornår servicekontrakten på Pituffik skal udbydes igen - men USA og kongeriget Danmark "diskuterer" det.

Sådan lyder det i en mail fra det amerikanske forsvarsministerium til KNR. 

- Der er igangværende diskussioner med kongeriget Danmark og USA. Når der er en konklusion, vil U.S. Air Force begynde en ny erhvervelsesproces i henhold til USA's love og politikker for servicekontrakten på Thulebasen, skriver talsmand i Pentagon, oberstløjtnant Carla Gleason til KNR.

LÆS OGSÅ Samarbejde med USA kan få nyt liv

Der er dog ikke sat et tidspunkt for, hvornår der kommer et nyt udbud af servicekontrakten.

- Det er for tidligt at skitsere en tidsplan på nuværende tidspunkt, skriver Carla Gleason.

Den nuværende kontrakt med Vectrus Services udløber i 2024. Selskabet underskrev i 2014 en kontrakt for vedligeholdelse af Pituffikbasen.

LÆS OGSÅ Greenland Contractors taber Pituffik til USA-firma

Det skete til trods for, at servicekontrakten ifølge en forsvarsaftale skulle gå til et dansk/grønlandsk selskab. I de foregående 46 år har det dansk/grønlandske selskab Greenland Contractors haft servicekontrakten.

Men Vectrus havde oprettet et danskregistreret skuffeselskab, Exelis Services, og trods store protester herhjemme og i Danmark fik selskabet overdraget kontrakten i 2017.

Vectrus underskrev en kontrakt til en samlet værdi af et par milliarder kroner, men det var stadig billigere end Greenland Contractors.

LÆS OGSÅ Ambassadør glæder sig over markant besparelse på Pituffik-kontrakt

Formand for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen, var i 2014 bekymret for, at landskassen kunne tabe omkring 200 millioner kroner om året.

Og tabet ligger deromkring, siger direktør for Greenland Holding, Karsten Høy.

Greenland Holding er medejer af Greenland Contractors.

LÆS OGSÅ Carla Sands om aftale: Grønland skal være en stærk nabo til USA

USA er i gang med en charmeoffensiv i Grønland og vil investere 83 millioner kroner. Under et pressemøde i sidste måned fortalte den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, at Pituffikkontrakten stadig fylder.

- Jeg forstår, at servicekontrakten i Thule er et problem for grønlænderne. De tager emnet op, når vi mødes, sagde Carla Sands.