Foto: KNR

Ambassadør glæder sig over markant besparelse på Pituffik-kontrakt

Den amerikanske ambassadør i Danmark fortæller, at USA har halveret sine udgifter til servicekontrakten på Pituffik efter Vectrus Services A/S overtog den daglige drift af militæranlægget i oktober sidste år.

Ambassadør Carla Sands er i disse dage i Grønland i forbindelse med en konference om grønlandsk-amerikansk forskningssamarbejde. KNR har i den anledning interviewet ambassadøren for første gang om hendes syn på sagen om servicekontrakten på Pituffik, Thule Air Base.

Hun gør det klart, at det amerikanskejede selskab, der i dag hedder Vectrus Services A/S, vandt kontrakten på fuldt lovlig vis.

LÆS OGSÅ Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt

Carla Sands glæder sig over, at den nye servicekontrakt har sparet amerikanske skatteborgere for rigtig mange penge hvert år.

- Amerikanske statsborgere betaler for vedligeholdelsen af basen. Så de (pengene, red.) kommer ud af lommerne på alle amerikanske borgere. Den åbne udbudsproces fandt sted, og det laveste bud var fra et amerikansk underselskab til et dansk selskab. Flere dommere og høringer har fundet det lovligt og korrekt, men det sparede også amerikanske statsborgere omkring halvdelen af udgifterne i forhold til den tidligere servicekontrakt, siger ambassadøren, da KNR mødte hende til et kort interview i kulturhuset Katuaq mandag eftermiddag.

- Præsident Trump siger America First - men ikke America Only. Det betyder, at vi som amerikansk regering først skal tænke på amerikanerne og deres velbefindende. Det betyder jobs til amerikanere og at spare amerikanske skatteydere penge, for de kommer ud af lommerne på os alle sammen. Den nye kontrakt sparede amerikanske skatteydere dollars, og det var en fuldt ud lovlig kontrakt.

LÆS OGSÅ Her er Pituffik-modellerne USA har afvist

Kan du forstå, at der er en frustration i Grønland over, at man har mistet en stor indtægt med den nye servicekontrakt? (Tidligere anslået til cirka 200 millioner kroner om året, red.)

- Aftaler er aftaler. Præsident Trumps mål er amerikanske jobs og at spare amerikaneres penge. Det er ligesom jeres formand her i Grønland og statsministeren i Danmark, de tænker først og fremmest på deres borgeres velbefindende. Det er dét, vores præsident tænker på.

Men kan du forstå, at der er en frustration i Grønland?

- Kan jeg være empatisk overfor mennesker, der er frustrerede. Selvfølgelig kan jeg det. Jeg er et menneske.

Men der er ingen ny aftale?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Det er der andre, der diskuterer. Jeg repræsenterer bare det amerikanske folk og den amerikanske præsident her i Kongeriget, siger Carla Sands til KNR.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt