Penge til domstolene: Flere fældede tårer, da de hørte nyheden

Kredsdommerne er stressede og overbelastede, og derfor er kredsdommerforeningen i Grønland glade for, at de kan se frem til nye kollegaer, som kan afhjælpe sagsophobningen.
- Jeg håber, at vi kommer til at behandle sager mere effektivt for borgerne, siger formanden for kredsdommerforeningen, Pia Hjort Larsen. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
24. november 2023 13:47

Det danske Folketing har afsat 50 millioner kroner til de grønlandske domstole over en treårig periode.

Og det bringer glæde hos medlemmerne af kredsdommerforeningen i Grønland.

- De er rigtig glade, nogle af dem fældede tårer, for vi har arbejdet for det i flere år, siger formanden for kredsdommerforeningen, Pia Hjort Larsen, til KNR.

Pengene skal bruges på at uddanne og ansætte yderligere to kredsdommere og to retssekretærer til de mest belastede kredsretter. 

De skal også bruges til at ansætte to tolke mere.  

- Jeg håber, at vi kommer til at behandle sager mere effektivt for borgerne, siger Pia Hjort Larsen.

Stressede kredsdommere

Pia Hjort Larsen er én af 12 kredsdommere i Grønland. Hun fortæller, at arbejdsbyrden er tung for hende og hendes kolleger.

- Vi har så travlt normalt, og det er anstrengende. Det rammer borgerne med lange ventetider.

Ifølge formanden døjer flere af kredsdommerne med stress, og hun er blandt dem. Hun var sygemeldt i tre uger

- Jeg var sygemeldt med stress og vendte tilbage til mit arbejde i mandag, siger Pia Hjort Larsen og fortsætter:

- Jeg arbejder midlertidigt hjemmefra, fordi jeg endnu ikke er klar.

Dog skyldes stress blandt kredsdommere ikke kun mange sager og overbelastning.

- Kriminalsagerne i dag bliver mere og mere intense. Kriminaliteten i Grønland er voldsom, og det ser vi tit i nyhederne, siger Pia Hjort Larsen.

Digital tinglysning

Udover flere kollegaer kan domstolene nu se frem til digital tinglysning.

Tinglysning er en registrering ved domstolene. Juridiske oplysninger skal indføres, før de bliver gyldige, såsom visse juridiske dokumenter. Dokumenter, der bliver tinglyst, er offentlig tilgængelige.

- Når politiet kan benytte sig af digital tinglysning, kommer sagsbehandlingstiden til at gå hurtigere.

- Det bliver dejligt at følge med den senere udvikling i stedet for at lave al det papirarbejde, siger Pia Hjort Larsen. 

Det var den danske justitsminister, Peter Hummelgaard (Socialdemokratiet), som sammen med alle partier i Folketinget blev enige om en ny aftale for domstolenes økonomi i hele rigsfællesskabet. 

Heri blev de enige om at styrke domstolene i Grønland og på Færøerne for at afhjælpe sagsophobning, lange sagsbehandlingstider og efterslæb i forhold til it-understøttelse.

- Med aftalen forpligter vi os til en flerårig indsats, hvor hovedfokus er at nedbringe sagsbehandlingstiderne. Det glæder mig også, at vi med flerårsaftalen tager initiativ til en styrkelse af domstolene i Grønland og på Færøerne, siger Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.