Flertal imod Nikkulaat Jeremiassen: Partii Naleraq har ikke tillid til naalakkersuisoq

Flertallet i Inatsisartut har ikke tillid til naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Nikkulaat Jeremiassen (S). Det står klart, efter at Partii Naleraq oplyser, at de heller ikke har tillid til ham.
- Grunden til at vi udmelder vores mistillid er, at det er ikke tillidsvækkende, og det kan gøre befolkningen forvirret, at der bliver givet modstridende forklaringer. Ikke mindst kan det skade vores profil udadtil, siger Jens Napaattooq. Arkivfoto Foto © : KNR
09. april 2019 11:00

De modsatrettede udmeldinger fra Nikkulaat Jeremiassen kan ikke tolereres, siger Partii Naleraqs Jens Napaattooq.

- Grunden til at vi udmelder vores mistillid er, at det er ikke tillidsvækkende, og det kan gøre befolkningen forvirret, at der bliver givet modstridende forklaringer. Ikke mindst kan det skade vores profil udadtil, siger Jens Napaattooq.

Med Partii Naleraqs udmelding er der nu 17 mandater ud af Inatsisartuts 31, der ikke længere har tillid til Nikkulaat Jeremiassen. Dermed er der er et flertal imod ham.

SAGEN KORT:
Torsdag 28/3: Iniut Ataqatigiit stiller et mistillidsvotum til Naalakkersuisoq, Nikkulaat Jeremiassen, som de mener har sagt ét i pressen om overfiskeri af hellefisk, og noget helt andet til politikerne. 
Naalakkersuisoq overlever mistillidsvotummet. 
Fredag 29/3: Udvalget for Fiskeri-, Fangst- og Landbrug udsender først to pressemeddelelser med en kritik af Naalakkersuisoq, underskrevet af navngivne medlemmer. En time efter bliver de to første pressemeddelelser trukket tilbage og erstattet af to nye med det samme budskab, men denne gang uden navngivne medlemmer. 
Mandag 1/4: Formanden for Fiskeriudvalget, Henrik Fleischer, erkender i et interview, at fejlen med pressemeddelelserne er hans. Udvalget står ved kritikken af Naalakkersuisoq, og afventer et svar fra ham, før de vil tage stilling til, om de har tillid til Naalakkersuisoq eller ej. 
Onsdag 3/4: Naalakkersuisoq, Nikkulaat Jeremiassen, erkender i et interview med KNR, at hans paragraf 37-svar kan tolkes som, at der er overfiskeri af hellefisk, men nægter, at det var sådan, det skulle forstås. 

Både Inuit Ataqatigiit og Demokraterne har meldt ud, at de heller ikke har tillid til naalakkersuisoq for fiskeri.

LÆS OGSÅ IA: Nikkulaat Jeremiassen skal gå af

Nikkulaat Jeremiassen er havnet i strid modvind i den seneste tid. 

Han er blevet kritiseret for at have givet modstridende forklaringer om overfiskeri af hellefisk til pressen og politikerne. Fiskeriudvalget fandt forklaringerne så mistænkelige, at dets medlemmer erklærede deres mistillid til ham i slutningen af sidste uge.

LÆS OGSÅ Udvalg udtrykker mistillid til Nikkulaat Jerimiassen

Og Jens Napaattooq mener, at formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, bør handle for at undgå, at sagen bliver endnu større.

- Kim Kielsen må hurtigst muligt træffe en beslutning, siger Jens Napaattooq.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.