IA: Nikkulaat Jeremiassen skal gå af

Der er ikke længere tillid til naalakkersuisoq Nikkulaat Jeremiassen, lyder det fra fra Inuit Ataqatigiit.

Den seneste tids kritik af naalakkersuisoq for Fiskeri-, Fangst- og Landbrug, Nikkulaat Jeremiassen (S) får nu alvorlige konsekvenser.

Hverken Inuit Ataqatigiit eller Demokraterne har tillid til naalakkersuisoq og vil have ham til at gå af. 

Det siger Aqqaluaq Egede fra Inuit Ataqatigiit. 

LÆS OGSÅ Demokraterne: Nikkulaat Jeremiassen og Aqqalu Jerimiassen bør træde af med det samme

- En naalakkersuisoq har pligt til at tale sandt. Han skal ikke vise disrespekt over for arbejdet i Inatsisartut og dennes udvalg. Han skal give os oplysninger, der er sande. Men naalakkersuisoq arbejder ikke på dét grundlag, siger Aqqaluaq Egede. 

SAGEN KORT:
Torsdag 28/3: Iniut Ataqatigiit stiller et mistillidsvotum til Naalakkersuisoq, Nikkulaat Jeremiassen, som de mener har sagt ét i pressen om overfiskeri af hellefisk, og noget helt andet til politikerne. 
Naalakkersuisoq overlever mistillidsvotummet. 
Fredag 29/3: Udvalget for Fiskeri-, Fangst- og Landbrug udsender først to pressemeddelelser med en kritik af Naalakkersuisoq, underskrevet af navngivne medlemmer. En time efter bliver de to første pressemeddelelser trukket tilbage og erstattet af to nye med det samme budskab, men denne gang uden navngivne medlemmer. 
Mandag 1/4: Formanden for Fiskeriudvalget, Henrik Fleischer, erkender i et interview, at fejlen med pressemeddelelserne er hans. Udvalget står ved kritikken af Naalakkersuisoq, og afventer et svar fra ham, før de vil tage stilling til, om de har tillid til Naalakkersuisoq eller ej. 
Onsdag 3/4: Naalakkersuisoq, Nikkulaat Jeremiassen, erkender i et interview med KNR, at hans paragraf 37-svar kan tolkes som, at der er overfiskeri af hellefisk, men nægter, at det var sådan, det skulle forstås. 

Ingen afklaring fra Siumut 

Nikkulaat Jeremiassen er blevet kritiseret for at have givet modstridende forklaringer om overfiskeri af hellefisk til pressen og politikerne.

I hans eget parti, Siumut, lader beslutningen om hans fremtid dog vente lidt på sig. Den skal nemlig træffes af formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen, siger Karl-Kristian Kruse, der er gruppeformand i Siumut. 

- Vi afventer hvilke konklusioner formanden for Naalakkersuisut vil drage i forhold til sine medlemmer, siger Karl-Kristian Kruse. 

Ingen støtte fra støttepartiet 

Hos Demokraterne er holdningen til gengæld meget klar. Demokraterne er støtteparti for kalitionen, men de holder ikke alligevel ikke hånden under Jeremiassen. 

 Det siger Randi Vestergaard Evaldsen, der er medlem af Initsisartut for Demokraterne. 

LÆS OGSÅ Nikkulaat Jeremiassen afventer sin dom

- Vi har taget et ansvar og sagt, at vi ikke har mere tillid til Nikkulaat på det her område. Der er kommet så mange forskellige udmeldinger, siger Randi Vestergaard Evaldsen. 

Demokraterne og IA, der altså begge to vil have Nikkulaat Jeremiassen væk fra posten, har tilsammen 14 mandater.

Men der skal et flertal på 16 mandater til, før naalakkersuisoq bliver tvunget til at gå af. En regering må nemlig ikke have et flertal imod sig.  

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Parti Naleraq, Atassut og Samarbejdspartiet, ligesom det heller ikke er lykkedes for KNR at få et interview med Kim Kielsen mandag.

Nunatta Qitornai har oplyst, at deres ene mandat vil følge Naalakkersuisutformanden afgørelse. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt