Air Greenland: Naleraq vil sælge det hele - Nunatta Qitornai vil købe en smule

Partii Naleraq er uenige med Inuit Ataqatigiit i at Selvstyret bør blive eneejer af Air Greenland. Det nystiftede Nunatta Qitornai er derimod mere positiv overfor i idéen, men mener ikke, at der er råd til at blive eneejer.
Foto © : Camilla Dam/KNR
05. april 2018 11:35

Hos Partii Naleraq bliver der rystet på hovedet af IAs forslag om at Selvstyret skal købe de andele af Air Greenland, der lige nu ejes af SAS og den danske stat.

Per Rosing-Petersen mener derimod, at Selvstyrets andel i Air Greenland skal sælges. Og så skal pengene lægges i et nyt selskab.

- Den løsning vi arbejder på er at etablere et 100 procent rent grønlandskejet luftfartsselskab, siger han.

Ifølge Per Rosing-Petersen er Air Greenland for dyr i drift og det vil et ejerskifte ikke ændre på. Derfor er der brug for et nyt selskab og det vil ikke være dyrere, snarere tvært imod, mener han.

LÆS OGSÅ Demokraterne vil undersøge privatisering af Air Greenland

- Det er samfundsøkonomisk en meget bedre løsning. På længere sigt er det en meget bedre løsning og det er også en billigere løsning, siger Per Rosing-Petersen.

I det nystiftede parti Nunatta Qitornai er formand Vittus Qujaukitsoq, mere positivt stemt overfor at Selvstyret skal eje mere af Air Greenland.

Et fuldt ejerskab er dog ikke nødvendigt, mener han.

- Det vigtigste er ikke hvor vidt Grønland ejer 100 procent af selskabet. Men at Grønland har en bestemmende ejerandel i Air Greenland, siger Vittus Qujaukitsoq.

LÆS OGSÅ Air Greenland skal ejes helt af Grønland

Det er nemlig et spørgsmål om hvad der er råd til, siger han.

- Jeg tror at man skal begynde med at kigge på køb af SAS' aktieandel i første omgang og så tage den derfra, siger formanden for Nunatta Qitornai.

Med et køb af SAS' andel vil Selvstyret sammenlagt eje 75 procent af aktierne i Air Greenland.

Nunatta Qitornai mener generelt, at man skal se på om nogle af de selvstyreejede virksomheder med fordel kan privatiseres. Den udmelding kom også fra Demokraterne, der vil have nedsat en kommission, der skal undersøge, hvilke virksomheder der kan privatiseres.