Partier i kamp mod tiden

Udskrivelsen af valget til Inatsiartut har givet travlhed hos landets to nye partier, som nu i al hast forsøger at indsamle de nødvendige underskrifter.
Foto © : KNR
06. marts 2018 12:01

Mens Michael Rosing har en plan b, så er Vittus Qujaukitsoq ikke i tvivl om, at de når at indsamle alle de nødvendige underskrifter.

 - Vi har samlet 50 underskrifter kun i går. Så skal vi nok får alle de underskrifter vi har brug for inden fredag, sagde Vittus Qujaukitsoq tirsdag morgen til KNRs morgenprogram Nunatta nipaa.

Forleden kunne vi fortælle, at det nystiftede parti Nunatta Qitornai med Vittus Qujaukitsoq i spidsen var nødt til at indsamle yderligere 200 underskrifter.

LÆS OGSÅ Underskrifter til opstilling annulleret

Travlhed før deadline

Vittus Qujaukitsoq oplyser til KNR, at de nu er ude at indsamle de sidste underskrifter i mindst 10 byer og bygder rundt omkring i landet.

For at blive opstillet, skal man stille med 942 vælgererklæringerne, som ifølge loven skal afleveres mindst fem uger før valget.

LÆS OGSÅ Inatsisartut afgør valgdato i næste uge

Det betyder, at hvis Inatsiartut beslutter, at valget skal finde sted den 17. april, så er der deadline på tirsdag i næste uge.

Selvom man hos Samarbejdspartiet på nuværende tidspunkt mangler at indsamle omkring 300 underskifter for at blive godkendt, så er man overbevist om, at man nok skal nå det.

- I forhold til spørgsmålet om et hurtigt valg, så gør det ikke en forskel for os. Vi er i fuld gang med at skaffe underskifter, siger Michael Rosing.

LÆS OGSÅ Rosing, Heilmann og Qujaukitsoq i kapløb om underskrifter

Rosing har en plan b

Hvis det ikke lykkedes at indsamle alle de nødvendige underskrifter, så vil Michael Rosing opstille kandidaterne som et kandidatforbund.

Her er reglerne, at de enkelte kandidater seneste tre uger før valget skal stille med 40 vælgererklæringer. Men ellers er der ifølge Michael Rosing ingen forskel.

- Et kandidatforbund og et parti er i praktisk næsten det samme. Man deler stemmer på samme måde, som man gør med et parti. Man får partitilskud på samme måde, som man gør i et parti og den eneste forskel er, at vi skal ud og samle underskrifter til næste valg, siger Michael Rosing.