På Instagram udbreder Cathrine Berendt forskning og fakta om ligestilling. I går gjorde hun det i Nuuk
Hvad er den hurtigste og bedste måde at fortælle en masse mennesker noget, man synes er meget vigtigt?
For Cathrine Berendt har svaret været gennem sociale medier.
Hun er sociolog og er med andre ord et af de mennesker, der sidder og laver statistikker om andre mennesker. Og i det arbejde gik det ret hurtigt op for hende, at der var noget galt.
- Vi har nogle store statistiske kønsforskelle, pointerer hun.
- Og dem fik jeg lyst til at udbrede.
Derfor startede hun i 2020 instagramprofilen ‘Kvinde Kend Din Statistik’ . Den har i skrivende stund 18.700 følgere, og sidste år blev hun nomineret til verdensmålsprisen for sit arbejde.
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag i går inviterede Ligestillingsrådet i Grønland Cathrine Berendt til at være en af foredragsholderne til et 8. marts-arrangement på Hotel Hans Egede i hovedstaden.
Seks udfordring
Før foredraget udpegede hun en række områder inden for ligestilling i Grønland, hvor der er plads til forbedring:
Et kønsopdelt arbejdsmarked, vold og seksuelle overgreb og ulige løn er nogle af dem.
Den største udfordring er ifølge Cathrine Berendt mangel på data. Udover at gøre det sværere at kortlægge, hvordan det går med ligestillingen, saboterer det også arbejdet med alle de andre udfordringer, pointerer hun.
- For man kan ikke målrette en indsats, hvis ikke man ved, hvor man målretter den hen, siger hun og tilføjer:
- Men nu er jeg også en datanørd.
Markant løngab
Står det så helt skidt til med ligestillingen i Grønland i forhold til resten af verden?
Det kommer an på, hvad vi kigger på, påpeger Cathrine Berendt.
- Hvis man skal starte med at fremhæve et af de områder, hvor Grønland ikke klarer sig fantastisk, er det ulige løn.
Var Grønland medlem i EU, ville det være det land, hvor lønforskellen mellem mænd og kvinder ville være størst, fremhæver hun.
Lønforskellen mellem mænd og kvinder er på 23 procent, siger Grønlands Statistik. Normalt bruger man uddannelsesniveau som en indikator for, at man får mere i løn.
Den forklaring kan man dog ikke bruge i Grønland, pointerer Cathrine Berendt:
- Grønlandske kvinder er generelt bedre uddannede end mænd, siger hun.
Drømmen om en saglig debat
Selvom der ikke er lavet forskning på området her, har Cathrine Berendt nogle bud på, hvad der så kan være forklaringen på den store lønforskel.
- Men hvis man generaliserer ud fra undersøgelser fra andre lande, så kan det dels have noget at gøre med det kønsopdelte arbejdsmarked, hvor kvinder tager jobs i den offentlige sektor, der typisk er lavere lønnet.
Derudover peger hun på, at en grund sandsynligvis også kan være, at kvinder går mere på barsel end mænd. Ifølge Grønlands Statistik går 85 procent af barselsdagpengene til kvinderne.
- Det vil sige, at kvinder holder nogle større og længere karriereafbrydelser.
Formanden for Ligestillingsrådet i Grønland, Britta Keldsen, håber, at arrangementet fredag vil danne grobund for en faktuel debat om ligestilling i Grønland.
- Det kan være lidt svært at have en saglig debat, hvis udgangspunktet bare er synsninger. Vi har jo brug for, at der er et faktuelt grundlag, siger hun.